‘Watertrappist’ broeder Isaac wordt abt van Koningshoeven

Broeder Isaac Majoor (70) staat sinds 2 april aan het hoofd van trappistenklooster Koningshoeven in Berkel-Enschot (gemeente Tilburg). Hij volgt dom Bernardus Peeters op, die in februari werd benoemd tot generaal-abt van alle 199 trappistenkloosters in de wereld.

Sinds 1995 maakt dom Isaac Majoor, zoals zijn titel nu luidt, deel uit van de kloostergemeenschap van Koningshoeven. Hij trad op 42-jarige leeftijd in, na als kinderverpleegkundige ontwikkelingswerk te hebben gedaan. In de abdij hield de uit Laren afkomstige pater zich met name bezig met de directie van de bierbrouwerij en de biologische kaasmakerij. In die hoedanigheid werd hij in de Nederlandse watersector bekend als ‘watertrappist’. Samen met de helaas te vroeg overleden István Koller van Waterschap De Dommel stond hij aan de basis van een innovatieve biologische waterzuivering op het terrein van de abdij. Daar wordt het afvalwater van (onder meer) brouwerij en kaasmakerij gezuiverd en op het terrein van de abdij gebruikt voor bijvoorbeeld irrigatie. Zo is een circulair watersysteem tot stand gebracht, geheel in de geest van een gevleugelde uitspraak van broeder Isaac: “Als het aan mij ligt, verlaat er geen druppel water de abdij, tenzij in de vorm van bier.”

De biologische waterzuivering, waarvoor broeder Isaac in 2018 nog samen met István Koller de publieksprijs van de Waterinnovatieprijs in ontvangst mocht nemen, bleek de opmaat voor een langdurige samenwerkingsovereenkomst tussen De Dommel en Koningshoeven, waarbij de locatie van de abdij door het waterschap mag worden gebruikt als proeftuin voor nieuwe watertechnologie en andere innovaties. Die overeenkomst werd vorig jaar door broeder Isaac getekend.