vrijdag, maart 31, 2023

autonome onbemande vaartuigen

Demcon unmanned systems (onderdeel van de DEMCON group) ontwikkelt en produceert hightech elektrische onbemande autonome vaartuigen (USV’s). Deze vaartuigen kunnen worden ingezet voor inspectie-, monitoring- en onderhouds­toepassingen in binnenwateren, langs de kust en in offshore-omgevingen

In 2017 was de maritieme aannemer Van Oord op zoek naar een manier om survey- en inspectieactiviteiten veiliger, duurzamer en goedkoper te maken. Met hun ervaring met onbemande vliegende systemen was Demcon Unmanned Systems de partij om een betrouwbaar en autonoom alternatief te ontwikkelen voor de bemandesurvey vaartuigen op fossiele brandstoffen. Deze samenwerking resulteerde in een robuust en compact inspectieplatform van slechts 2,5 meter voor gebruik op binnenwateren en in kustgebieden, de DUS v2500, waarvan inmiddels meerdere exemplaren operationeel zijn. Met deze 100% elektrische, autonome onbemande vaartuigen worden survey-activiteiten op afstand, kostenefficiënt en geautomatiseerd uitgevoerd.

Naast de DUS v2500 heeft het bedrijf inmiddels ook een kleiner type, de DUS v1375, voor zeer ondiepe binnen­wateren en een groter type, de DUS v5750 voor uitdagende offshore-omstandigheden en langere operaties op zee. De DUS v5750 kan bijvoorbeeld worden ingezet voor survey activiteiten in baggerwerkzaamheden en de aanleg en onderhoud van offshore windmolenparken. Door alle ontwikkelingen in-house, te houden is volledig maatwerk mogelijk op basis van specifiek technische en functionele wensen van de klant.

In de USV’s wordt gebruik gemaakt van het eigen ontwikkelde, gepatenteerde positioneringssysteem. Een vaste rim driven thruster configuratie maakt volledige bewegingscontrole in alle richtingen mogelijk, zonder bewegende stuuronderdelen zoals roeren of draaischijf thruster-pods, waardoor minder onderhoud nodig is. De vaartuigen kunnen met dit systeem op gps-coördinaat nauwkeurig stil blijven liggen, om metingen uit te voeren, of zijwaarts uit te wijken voor de verkeersveiligheid op het water. Dit innovatieve systeem heeft in 2021 de Maritime Innovation Award gewonnen.

De vaartuigen bevatten een schaalbaar en modulaire autonoom navigatiesysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat obstakels worden gedetecteerd en het vaartuig automatisch beslist hoe deze moeten worden ontweken met inachtneming van de vaarregels Door het geringe gewicht en kleinere afmetingen van deze onbemande vaartuigen ten opzichte van de traditionele meet- en inspectievaartuigen wordt ruimte en materiaal bespaard zonder in te leveren op operationele functiona­liteiten en de kwaliteit van meetgegevens.

Door een volledige elektrische aandrijving zijn de USV’s stil, geven geen uitstoot en hebben ze geen vloeistoffen aan boord. In combinatie met een geringe dieptegang zijn ze daardoor in staat gegevens te verzamelen zonder de lokale boven- en onderwaterfauna te verstoren.

Meer informatie over DUS autonome onbemande vaartuigen is te vinden op de website:
www.demcon.com/unmanned

Specialisme

Energy

Aerospace

Water en maritime

Adres Institutenweg 25, 7521 PH Enschede
Telefoon +31 (0)88 – 115 20 00
Email info@demcon.com
Website demcon.com
Social media kanalen Facebook | Linkedin | twitter | Instagram

Onbeperkt premium artikelen voor € 15,- per jaar

X