István Koller plotseling overleden

István Koller, een van de drijvende krachten achter de innovatieve waterzuivering Biomakerij op het terrein van trappistenbrouwerij Koningshoeven in Tilburg, is op 14 mei op 57-jarige leeftijd overleden ten gevolge van een hartinfarct. Zijn werkgever Waterschap De Dommel is geschokt en verdrietig om zijn onverwachte overlijden. “We verliezen een kleurrijke en gewaardeerde collega. Onze gedachten zijn bij zijn vrouw, zoon en familie”, aldus het waterschap.

Koller, strategisch omgevingsmanager Industrie bij De Dommel, was samen met broeder Isaac, de prior van de abdij en hoofd van de brouwerij, de drijvende kracht achter de Biomakerij. De twee bouwden in de ruim drieënhalf jaar die het voorbereidend traject in beslag nam, een innige band op. Broeder Isaac refereerde daar ook aan toen de Biomakerij in oktober 2018 eindelijk kon worden geopend. “Zonder ons beider passie, geduld en onvoorwaardelijk vertrouwen was het niet gelukt”, sprak de prior voorafgaand aan de inzegening van de waterzuivering. “We hebben ons samen door een dikke, brijige soep van regel- en wetgeving heen moeten eten. We hebben ook vele semantische discussies gevoerd: hoe versta ik een tekst? Vaak kwamen we daar niet uit. Ik doe daarom een vurig verzoek aan de mensen die ons besturen en voor handhaving moeten zorgen: laten we afscheid nemen van die dikke soep, want zo gaan we het niet halen en werken we aan onze eigen ondergang.” Uit handen van Abt Dom Bernardus ontving Koller bij die gelegenheid de erelegpenning van de abdij.
Tekst loopt door onder de foto

Tussen István Koller en broeder Isaac (rechts) ontstond een warme band. Bij de opening van de Biomakerij ontving Koller uit handen van Abt Dom Bernardus (links) de erelegpenning van de abdij (foto: De Dommel).

Extra energie
Toen Koller met broeder Isaac aan het Biomakerijtraject begon, sprak hij nog de hoop uit dat het project uiterlijk eind 2016 zou worden opgeleverd. Het werd uiteindelijk twee jaar later, maar moeizame processen leken hem juist extra energie te geven. “Vastberadenheid, eigenheid, innovator, betrokken, verbinder en wars van regels en hiërarchie waren kenmerkend voor István”, schrijft De Dommel op zijn website. “Als de gebruikelijke routes niet tot het gewenste resultaat leidden, creëerde hij gewoon een nieuwe route. Kijken hoe de hazen lopen binnen en buiten onze organisatie en daarop inspelen zodat het onmogelijke mogelijk werd.”

Publieksprijs
De vastberadenheid van István Koller en zijn kompaan broeder Isaac leidde uiteindelijk tot een Biomakerij die nationaal en internationaal in de schijnwerpers staat. De innovatieve botanische waterzuivering werd winnaar van de publieksprijs van de Waterinnovatieprijs 2018 en werd enkele maanden later ook genomineerd voor de Highlights Of Hungary Award – de zuivering is gebaseerd op een Hongaars concept.

Proeftuin
Het stopte echter niet bij de oplevering van de Biomakerij. Koller en broeder Isaac zagen die oplevering vooral als een eerste stap naar volledige circulariteit op het terrein van de abdij. Op 1 maart van dit jaar tekenden de abdij en het waterschap nog een langdurige samenwerkingsovereenkomst waarbij de locatie van de abdij door het waterschap mag worden gebruikt als proeftuin voor nieuwe watertechnologie en andere innovaties. István Koller was daar zeer enthousiast over en keek erg uit naar de samenwerking met gerenommeerde universiteiten, bedrijven en onderzoeksinstituten. De proeftuin zal nu echter zonder hem verder moeten. Een groot gemis.

Condoleanceregister
Waterschap De Dommel wil als aandenken een waarderingsboek aan Istváns familie aanbieden. Mensen die István hebben gekend of met hem hebben samengewerkt, worden uitgenodigd anekdotes en/of verhalen in te sturen over wat zij bewonderden aan István of waar hij het verschil maakte. Het waterschap heeft daarvoor op zijn website een condoleanceregister geopend.