Brabantse waterportefeuille gaat naar GroenLinks

GroenLinks-Statenlid Hagar Roijackers wordt de nieuwe gedeputeerde voor Water, Natuur en Gebiedsgerichte aanpak in Noord-Brabant. Er was een nieuw college nodig omdat VVD en CDA niet langer verder wilden met Forum voor de Democratie. Die partij, die oorspronkelijk haar debuut maakte in Provinciale Staten met negen zetels, is inmiddels verkruimeld en bezet nog één zetel.

Nadat het vorige college uit elkaar klapte, nam CDA-gedeputeerde Elies Lemkes-Straver de waterportefeuille tijdelijk over van vertrekkend Forum-gedeputeerde Peter Smit. Daarin werd zij ondersteund door Commissaris van de Koning Ina Adema.

Hagar Roijackers was sinds 2019 fractievoorzitter en woordvoerder Bestuur en Ruimte in de Brabantse Staten. Ze kwam er in 2014 binnen als woordvoerder Landbouw en Natuur en bekleedde ook de portefeuilles Economie en Financiën. Ze is geboren en getogen in Breda, heeft gestudeerd in Tilburg, gewerkt in Eindhoven en woont na wat Randstedelijke omzwervingen nu alweer een hele tijd in Den Bosch. “De mens centraal zetten, binnen de grenzen van de aarde, dat geeft een radicaal andere visie op besturen”, stelt zij. “Die visie wil ik uitdragen en verder brengen.”