Elies Lemkes voorlopig gedeputeerde Water in Brabant

Met het opstappen van twee gedeputeerden in Noord-Brabant moesten de door hen beheerde portefeuilles worden herverdeeld onder de vijf overblijvende gedeputeerden. CDA-gedeputeerde Elies Lemkes-Straver neemt de portefeuille Water en Bodem over van de vertrokken Peter Smit. Zij wordt daarin ondersteund door de commissaris van de Koning, Ina Adema.

De gedeputeerden Eric de Bie en Peter Smit hebben op 21 mei met onmiddellijke ingang hun ontslag ingediend nadat de VVD, het CDA en Lokaal Brabant het vertrouwen in Forum voor Democratie opzegden. De VVD heeft daarbij ook het vertrouwen opgezegd in de samenwerking met JA21 in de ‘open parlementaire samenwerking’.

Het bestuursakkoord blijft vooralsnog leidend. Het college gaat nu door met vijf in plaats van zeven gedeputeerden en heeft uitgesproken verder te gaan met de uitvoering van alle dossiers die al op de rol stonden. De provincie kent geen demissionaire status. Er worden dus geen dossiers geschrapt of vertraagd. Intussen zijn de verkenners voor een nieuw provinciebestuur, Emile Roemer en Marja van Bijsterveldt, gestart met hun gesprekken.

Elies Lemkes had al de portefeuille Landbouw, Voedsel en Natuur en krijgt daar nu dus Water en Bodem bij. Om te voorkomen dat deze gecombineerde portefeuille topzwaar wordt, zal Lemkes voorlopig – dat wil zeggen: totdat er een nieuw meerderheidscollege aantreedt – worden ondersteund door de commissaris van de Koning, Ida Adema.