Boyan Slat spreekt in San Francisco de verzamelde pers toe bij de lancering van System 001 (foto: The Ocean Cleanup / Pierre Augier).

In de Duurzame 100, de ranglijst van groenste denkers en doeners in Nederland die dagblad Trouw dit jaar voor de tiende keer samenstelde, is Boyan Slat uit de topdrie geduikeld naar de 21e plaats. Opmerkelijk, aangezien uitgerekend nu de door hem bedachte Ocean Cleanup op weg is naar de grootste mariene vuilnisbelt van de wereld.

Al vijf achtereenvolgende jaren staat Slat in de Duurzame 100, maar nu dus op de laagste plek tot dusver. Mogelijk liet de jury meewegen dat er in de wereld nog steeds de nodige scepsis bestaat over de kans van slagen van The Ocean Cleanup. Het plan zou volgens sommigen onhaalbaar zijn, omdat de veegarm veel te weinig plastic kan verzamelen. En de Britse milieuorganisatie Marine Conservation Society riep onlangs nog dat het systeem gevaarlijk zou kunnen zijn voor kleinere zee-organismen, zoals plankton. Boyan Slat is inmiddels geharnast tegen dergelijke scepsis en kritiek. Volgens hem wordt elk nieuw idee altijd bekritiseerd, aangezien veel mensen moeite hebben om buiten bekende kaders te denken.

Nieuw in de lijst: Jane Madgwick
Ondanks de val van plaats 3 naar plaats 21, is Slat nog altijd de hoogste ‘watergerelateerde’ groene denker op de lijst van Trouw. Voor de volgende moeten we naar plaats 56. Toch is dat een fraaie positie om binnen te komen en die eer valt Jane Madgwick te beurt. Deze ecologe is directeur van Wetlands International en kreeg op de laatste VN-klimaattop, eind 2017 in Bonn, ook al de prestigieuze ‘Momentum for Change-award’. Madgwick valt vooral op door haar niet aflatende pleidooi voor versterking van wetlands. Haar organisatie Wetlands International heeft het hoofdkantoor in Wageningen.

Zilte landbouw
Naast Boyan Slat en Jane Madgwick vinden we in de Duurzame 100 nog drie mensen die een of andere relatie hebben met de watersector. Op positie 63 staat Marc van Rijsselberghe, de directeur van Zilt Proefbedrijf. Deze bioboer staat al voor de derde achtereenvolgende keer in de lijst en loopt voorop met zilte landbouw. Op Texel heeft zijn Zilt Proefbedrijf inmiddels een schat aan kennis en ervaring opgebouwd op het gebied van het telen van gewassen op zoute bodem. Vanuit de hele wereld is daar belangstelling voor en dat is niet vreemd gezien de zeespiegelstijging.

Op positie 71 vinden we Daan Roosegaarde terug, de kunstenaar en uitvinder die afgelopen jaar zijn gang mocht gaan op de Afsluitdijk, wat uitmondde in het permanente kunstwerk Lichtpoort. Daarnaast hebben verschillende steden en provincies in 2017 en 2018 kunnen genieten van zijn project Waterlicht – een virtuele overstroming van blauwe golven. En op plaats 85 tenslotte, staat Merijn Tinga, beter bekend als de Plastic Soup Surfer. Hij maakt zich o.a. hard voor statiegeld op plastic flesjes, om zo de plastic soep in zee te reduceren.