Systeem 001 hangt weer als een rechte lijn achter het schip en is op weg naar de Great Pacific Garbage Patch (foto: Twitter/Boyan Slat).

Na een generale repetitie die zo’n twee weken in beslag nam, wordt System 001, de eerste versie van het opruimsysteem The Ocean Cleanup, definitief naar de doellocatie gesleept: de Great Pacific Garbage Patch. Het duurt nog zeker twee weken voordat de immense veegarm daar arriveert. De afstand tussen testlocatie en Garbage Patch bedraagt 850 zeemijlen.

De afgelopen weken voerde de bemanning aan boord van het schip Maersk Launcher verschillende tests uit aan het systeem en de omgeving eromheen, om er zeker van te zijn dat het systeem klaar was voor de uitdaging van ‘s werelds grootste mariene vuilstortplaats. Tijdens die tests, waarbij het volledige systeem voor het eerst in de U-vorm functioneerde, werd onder meer gekeken naar de gevolgen van veranderende wind- en golfrichtingen, of het systeem in staat was zichzelf te verplaatsen en of de snelheid voldoende was – Systeem 001 moet sneller bewegen dan het plastic om dat plastic in te halen en op te vangen. De ervaringen in de Stille Oceaan werden vanuit het kantoor van The Ocean Cleanup in Rotterdam op de voet gevolgd. Begin oktober klonk vanuit Rotterdam het verlossende woord: ‘Go!’.

Kleine beschadigingen
Er waren weliswaar twee kleine beschadigingen geconstateerd aan de rok onder de veegarm, maar deze zijn niet ernstig genoeg om het project af te blazen. Reparatie was op volle zee niet mogelijk vanwege de plaatsing en toegankelijkheid, maar geen van beide scheuren bleek te verergeren tijdens de testperiode. De tussenoplossing bestaat uit het oprollen van het beschadigde scherm en het ballastgewicht eronder, om de belasting tijdens de reis naar de Great Pacific Garbage Patch te verminderen. Hoewel het team de opties voor reparatie blijft onderzoeken, verwacht het niet dat deze scheurtjes een effect hebben op de functionaliteit van het systeem.

Doorgaan met testen
Enkele dagen geleden heeft de offshore bemanning van The Ocean Cleanup het systeem teruggebracht naar de sleepconfiguratie (uit de U-vorm en in een rechte lijn) en nu is het systeem onderweg naar de Garbage Patch. Het duurt twee tot drie weken voordat het centrum daarvan is bereikt. De bemanning van de Maersk Launcher gaat door met het testen van System 001. Met name is er aandacht voor de efficiëntie van het invangen van plastic, het effect op het leven in zee en diverse andere functies die alleen vanaf de Garbage Patch kunnen worden waargenomen.