De ravage op Sint-Maarten is voor een deel al in beeld gebracht door de helikopter van het marineschip Zeeland. Het Rode Kruis hoopt met drones een nog gedetailleerder beeld te krijgen (foto: ministerie van Defensie).

Het Rode Kruis heeft op 8 september een ploeg van zes medewerkers met het vliegtuig naar de Nederlandse Antillen gestuurd. Er is al een team van 25 Rode Kruis-medewerkers in het door een orkaan getroffen gebied aanwezig. De zes landen op Curaçao, maar proberen zo snel mogelijk de situatie op Sint-Maarten in kaart te brengen, o.a. door het gebruik van drones met camera’s. Een van de leden van het team is gespecialiseerd in water en sanitatie.

De noodhulpverlening aan het door de orkaan Irma zwaar getroffen Sint-Maarten verloopt volgens het Rode Kruis in twee stappen: eerst probeert men zo snel mogelijk een beeld te krijgen van de gebieden die het hardst hulp nodig hebben. Daarvoor heeft het team een aantal drones meegenomen. Met de camerabeelden van die drones hoopt men snel te kunnen vaststellen welke hulp er op welke plaats nodig is. Daartoe worden de camerabeelden bestudeerd door deskundigen, onder wie een expert op het gebied van water en sanitatie.

Zodra duidelijk is welke noodoplossingen er nodig zijn, zullen vliegtuigen vanuit Nederland de benodigde apparatuur en materialen gaan aanvoeren. Op 9 september vertrekt een eerste vlucht met hulpgoederen, waaronder generatoren.

Het ligt voor de hand dat het Rode Kruis op Sint-Maarten gaat samenwerken met de Nederlandse marine, die al sinds 7 september actief bezig is met noodwatervoorziening.