Zr. Ms. Zeeland
De helikopter aan boord van de Zr. Ms. Zeeland wordt geladen met de eerste hulpgoederen (foto: Twitter/André van der Kamp).

Op Sint-Maarten is er sprake van grootschalige verwoesting van infrastructuur en de inwoners beschikken niet over stromend water. De Nederlandse overheid richt zich momenteel op het verlenen van noodhulp en de voorziening van drinkwater is daar een belangrijk onderdeel van. De Nederlandse marine is met twee schepen ter plaatse.

De marineschepen Zr. Ms. Zeeland en Zr. Ms. Pelikaan zijn donderdag 7 september aangekomen bij Sint-Maarten om hulp te verlenen na de orkaan Irma. Commandant André van der Kamp van de Zeeland heeft buitengaats een paar foto’s op Twitter gezet. Verkenners keken vervolgens hoe het met de kade in hoofdstad Philipsburg is gesteld. Daar moesten de beide marineschepen namelijk afmeren, wat inmiddels is gebeurd. Het patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland heeft een helikopter en bootjes aan boord om mensen en hulpgoederen aan land te brengen.

Ontziltingsinstallaties aan boord van de marineschepen
Volgens het ministerie van Defensie is de drinkwatervoorziening op het getroffen eiland een van de prioriteiten. Voor de eerste noodhulp wordt drinkwater in flessen aangevoerd. Men wil echter zo snel mogelijk ook een noodvoorziening in het leven roepen, waarbij drinkwater wordt aangemaakt door de ontziltingsinstallaties die de Zeeland en de Pelikaan aan boord hebben. De derde stap in het proces is het herstel van de lokale normale drinkwatervoorziening, maar op dit moment is nog niet bekend hoeveel tijd dat gaat kosten. Dat is uiteraard mede afhankelijk van de schade die er is aangericht.

Transportvliegtuigen naar Curaçao vertrokken
Er zijn op 7 september vanaf de militaire vliegbasis Eindhoven ook een KDC-10 en C-130 Hercules transporttoestel van de Koninklijke Luchtmacht naar Curaçao vertrokken, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Vanwege de schade aan het vliegveld op Sint-Maarten wordt de C-130 ingezet om de goederen tussen het getroffen gebied en Curaçao te vervoeren. Dit tactische transportvliegtuig is geschikt om op primitieve en slecht bereikbare start- en landingsbanen te kunnen landen. Behalve militairen – die worden ingezet voor hulpverlenende en ondersteunende taken – hebben de vliegtuigen ook water en voedsel meegenomen, waar 40.000 mensen vijf dagen van kunnen worden voorzien.