
In de Amerikaanse stad Miami (Florida) komt een kantoor van het Global Center on Adaptation (GCA). Dit wordt een regiokantoor van de vestigingen die vorig jaar openden in Rotterdam en Groningen. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) sloot op 23 september een overeenkomst met burgemeester Francis Suarez van Miami. De Amerikanen namen zelf het initiatief.
Het GCA is vorig jaar in Nederland opgericht en werkt als kennismakelaar om landen, regio’s en steden te helpen aan oplossingen om zich weerbaarder te maken tegen het veranderende klimaat, zoals de stijgende zeespiegel en lange periodes van droogte. Het nieuwe GCA Miami Office gaat deze rol nu vervullen voor het Noord-Amerikaanse continent. Eerder dit jaar werd ook al een GCA-kantoor in Beijing geopend, dat de regio Azië bedient.
Parallellen tussen Miami en Nederland
Minister Van Nieuwenhuizen is blij met het initiatief van Miami om een eigen GCA-kantoor te openen: “Door de lage ligging ziet Miami net als Nederland de noodzaak zijn kust te versterken tegen een stijgende zeespiegel en kwetsbare delen van deze miljoenenstad anders in te richten. Met een plek voor dit nieuwe regiokantoor van het in Nederland gevestigde Global Center, onderstreept burgemeester Suarez nogmaals zijn boodschap dat het beter en goedkoper is tijdig te investeren om klimaatschade te beperken dan de schade achteraf te moeten opruimen.”
‘Als koplopers werken aan klimaatoplossingen’
“Samenwerking is het fundament van het Global Center on Adaptation, een model waarmee succesvolle langetermijnoplossingen worden gevonden voor onze klimaatuitdagingen,” aldus burgemeester Francis Suarez. “Deze overeenkomst geeft eens te meer aan hoe dit onderwerp ons verbindt en het de samenwerking tussen organisaties en landen, zoals Nederland, wereldwijd bevordert. Dit maakt de weg vrij om als koplopers te werken aan klimaatoplossingen.” De burgemeester van Miami heeft zich vorig jaar als commissielid aangesloten bij de Global Commisson on Adaptation. Deze internationale commissie is op initiatief van minister Van Nieuwenhuizen opgericht, onder voorzitterschap van Ban Ki-Moon, Kristalina Georgieva en Bill Gates. Doel is om, naast de noodzaak die er is voor terugdringing van de uitstoot van broeikasgassen, landen en regio’s ook te overtuigen van de noodzaak tijdig te investeren in het opvangen van de gevolgen van het veranderende klimaat.
Zonder kustbescherming komt Miami blank te staan
In de Verenigde Staten zal Miami als eerste de gevolgen van het veranderende klimaat voelen. Grote delen van de stad liggen maar net boven de zeespiegel en zijn volledig onbeschermd. Met de verwachte zeespiegelstijging van zestig centimeter tot 2050 zal een belangrijk deel van de stad onder water komen te staan als er niet wordt geïnvesteerd in bijvoorbeeld kustbescherming. Naast de ervaringen die Miami zelf gaat delen vanuit dit regiokantoor, zullen de medewerkers ook praktische klimaatoplossingen uit andere werelddelen verder verspreiden.
Concrete plannen om kwetsbare gebieden weerbaar te maken
Na Miami reisde minister Van Nieuwenhuizen door naar de VN Klimaattop in New York, waar ze op 24 september samen met Ban Ki-Moon en minister-president Mark Rutte het actiejaar van de Global Commission aftrapte. De komende twaalf maanden gaan de commissarissen hun conclusies uit hun ‘flagship report’ omzetten in concrete plannen om kwetsbare gebieden weerbaar te maken. Als afsluiting van dit actiejaar is op 22 oktober 2020 in Amsterdam de Climate Adaptation Summit. Tijdens deze klimaattop gaan landen, bedrijven en maatschappelijke organisaties onder meer laten zien op welke klimaatoplossingen zij hebben ingezet.