Minister Cora van Nieuwenhuizen sloeg symbolisch de eerste meerpaal voor het drijvende kantoor in de Rotterdamse Rijnhaven, waar over twee jaar de Global Commission on Adaptation zal zetelen (foto: The Winston Agency).

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) maakte op 10 september bekend dat voormalig VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon, Bill Gates en Wereldbank-ceo Kristalina Georgieva op haar uitnodiging leiding gaan geven aan de nieuwe internationale klimaatadaptatiecommissie die op initiatief van Nederland is opgericht. Deze Global Commission on Adaptation gaat landen wereldwijd overtuigen zich te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

De commissie krijgt Nederland als thuisbasis en wordt ondergebracht in het Klimaatadaptatiecentrum in Rotterdam en Groningen. Van Nieuwenhuizen sloeg op 10 september de eerste meerpaal voor de bouw van het drijvende kantoor in de Rotterdamse Rijnhaven. “‘Klimaatverandering is niet iets van de verre toekomst, we zitten er middenin”, aldus de minister bij de starthandeling. “We zien de gevolgen van klimaatverandering bijna dagelijks. Neem de langdurige droogte waar grote delen van Europa op dit moment mee kampen. Met het instellen van de Commissie willen we dat de noodzaak voor klimaataanpassing wereldwijd wordt gevoeld. Ik ben vereerd dat Georgieva, Ban Ki-Moon en Gates op het aanbod zijn ingegaan om deze belangrijke commissie te trekken.”

Speciale conferentie op 16 oktober
Op 16 oktober komen Ban Ki-Moon, Gates en Georgieva naar Nederland om tijdens een speciale conferentie deze nieuwe commissie van start te laten gaan. Van Nieuwenhuizen is initiatiefnemer van de commissie en zal Nederland vertegenwoordigen als één van de circa twintig commissieleden. In oktober worden ook de overige namen bekend van de commissieleden die als internationaal pleitbezorgers aan de slag gaan.

Global Center in Rotterdam en Groningen
Vorig jaar maakte minister Van Nieuwenhuizen bekend dat het Klimaatadaptatiecentrum wordt gehuisvest in Groningen en Rotterdam. De eerste paal voor het toekomstige GCA is geslagen in de Rijnhaven. Het toekomstige drijvende kantoor staat in directe verbinding met het open water van de Noordzee en zal hierdoor te maken krijgen met getijdenverschil van anderhalve meter. Het kantoor zal over twee jaar worden geopend – tot die tijd werkt het GCA vanuit een tijdelijke locatie. Het pand in Groningen wordt komende maand geopend.