IJssel spreekt als rechtspersoon
Op het terrein van de voormalige kolencentrale aan de IJssel moet een nieuwe woonwijk komen. (foto: Wikimedia Commons).

Bij een debat in de gemeenteraad van Zwolle over plannen voor een woonwijk naast de IJssel, is voor het eerst, namens de rivier, gebruik gemaakt van het recht om in te spreken. IJssel-liefhebber Wim Eikelboom vertolkte de rol als ik-persoon van de IJssel. Hij verwees tijdens dit experiment naar het feit dat er in Nieuw-Zeeland, Colombia, India en Ecuador rivieren rechtspersoonlijkheden zijn, met een status die vergelijkbaar is met mensenrechten.

Ook in Nederland zijn er initiatieven om van rivieren en natuurgebieden een rechtspersoon te maken. Bijvoorbeeld voor de Maas en de Waddenzee. Door deze wateren juridische rechten te geven, zou de natuur beter kunnen worden beschermd. De natuur in de IJssel loopt op dit moment gevaar door onder meer vervuiling met plastic korrels en geotextiel. Bij wijze van experiment reageerde de IJssel 31 mei bij monde van Wim Eikelboom op het gemeentelijke plan voor herinrichting van het terrein van de voormalige IJsselcentrale.

Bijdrage van de IJssel

“Ik stroom al heel wat eeuwen langs de grenzen van Gelderland en Overijssel. En ik heb er veel zien veranderen. De toekomst maakt me als rivier bezorgd. Ik zal proberen uit te leggen waarom. Zwolle wil pal naast me een stedelijke woonwijk bouwen met belevingsnatuur. Vijfhonderd huizen – met ministens 1200 mensen – bouwen aan mijn waterranden gaat geen leefbaar landschap opleveren. Met die woondichtheden op een kluitje MOET je als bewoner wel je heil zoeken in de natuur. Al die recreatieve bootjes of – nog erger – speedboten en waterscooters die straks op al die strandjes van afgesloten natuurterreinen vertier vinden….. Ik houd mijn stroom in even als ik hieraan denk”, aldus de IJssel. De volledige bijdrage van De IJssel is na te lezen op de website rivierverhalen van Wim Eikelboom.

Uitkomst

Tijdens de gemeenteraadsvergadering werd fel gedebatteerd over de komst van de woningen in het natuurgebied. Dat Zwolle haast moet maken met het toevoegen van extra woningen in de stad, daar zijn vriend en vijand het over eens. Maar of dat gepaard moet gaan met allerlei recreatiemogelijkheden in de omgeving, is voor veel raadsleden nog maar de vraag. Wim Eikelboom laat weten dat hij intussen veel positieve reacties heeft gekregen op zijn vertolking van de IJssel. De formele beslissing over de gebiedsvisie IJsselcentrale vindt plaats in juli 2021.