EnviroChemie bouwt indrukwekkende afvalwaterzuiveringsinstallatie voor IndaChlor in Duinkerke

afvalwaterzuiveringsinstallatie

IndaChlor®, is de naam van de nieuwe Indaver-fabriek die gebouwd wordt in Loon Plage (Duinkerke), en die gechloreerde productieresiduen zal recycleren, voornamelijk uit de PVC-industrie.

Met een behandelingscapaciteit van 40.000 ton per jaar zal de plant de residuen omzetten in zoutzuur, een product dat door andere industrieën in hun processen wordt gebruikt. Bovendien zal IndaChlor® ook de energie die het produceert hergebruiken.

IndaChlor® maakt deel uit van het Indaver Molecule Management (IMM)-programma. Doel van dit programma is materialen van goede kwaliteit (tot op moleculair niveau) terug te winnen uit de reststromen die ontstaan bij industriële processen.

Bij het productieproces van IndaChlor worden organische producten verbrand en bij de reiniging van de rookgassen komt afvalwater vrij dat zwevende stoffen en verschillende concentraties zoutzuur bevat.

Voor de zuivering van dit afvalwater heeft Indaver EnviroChemie uit Haarlem (NL) de opdracht verleend om een afvalwaterzuiveringsinstallatie te bouwen. Deze installatie is op dit moment reeds een aantal maanden succesvol in bedrijf.

De chemisch-fysische zuiveringsinstallatie met een capaciteit van maximaal 20 m3/h is specifiek voor IndaChlor ontwikkeld en bestaat uit een chemisch-fysische doorstroom installatie gevolgd door een koeleenheid en een nafiltratie.

Een belangrijke eis van IndaChlor was het feit dat de zuiveringsinstallatie in staat moest zijn om hoge concentraties zoutzuur te verwerken. Deze concentraties kunnen oplopen tot wel 20 % zoutzuur. “Dit was natuurlijk een hele uitdaging”, vertelt Sales Manager Sicco Hilarius van EnviroChemie in Haarlem. “20% zoutzuur kan natuurlijk geen afvalwater meer worden genoemd, maar het kan toch voorkomen dat een dergelijke stroom naar de zuiveringsinstallatie komt. Uit berekeningen bleek dat de temperatuur in het zuiveringsproces kan stijgen tot wel 75 °C en wij hebben hier dus in het ontwerp rekening mee moeten houden. Deze hoge temperatuur heeft natuurlijk ook invloed op het proces en op de gebruikte materialen”.

We zijn heel tevreden over het projectverloop vertelt projectmanager IndaChlor Toon Verschroeven. In deze moeilijke tijden heeft EnviroChemie de installatie toch op tijd opgeleverd en na enkele maanden productie kan ik melden dat EnviroChemie aan haar beloftes heeft voldaan. De installatie draait uitstekend en ik kan derhalve melden dat Indaver gelukkig is met de keuze voor EnviroChemie.

EnviroChemie bouwt indrukwekkende afvalwaterzuiveringsinstallatie voor IndaChlor in Duinkerke – Meer water nieuws lezen?