De brandweer waarschuwt voor bosbranden. (foto: Pixabay).

De brandweer is in verschillende regio’s in Nederland extra alert op bosbranden. Vanwege de aanhoudende droogte is het risico op snelle uitbreiding van natuurbranden in Brabant en Twente groter dan normaal. De brandweer vraagt burgers dan ook om zo snel mogelijk 112 te bellen na een natuurbrand.

Na een kletsnatte winter was het grondwater begin maart in bijna heel Nederland weer op peil. Onttrekkingsverboden werden opgeheven en de rivieren kregen te maken met een flinke hoogwatergolf. Maar sinds 10 maart heeft het amper meer geregend en daardoor is het op sommige plaatsen nog steeds te droog. Op 1 april start het droogteseizoen dus met een waarschuwing van de brandweer.

Waterstanden

De waterstanden op de Rijn en Maas zijn inmiddels ook laag voor de tijd van het jaar. ‘De afgelopen week daalde de waterstand bij Lobith met circa 1 meter en het waterpeil bedraagt nu ongeveer 9,2 m boven NAP. De afvoer bedraagt nu nog ca 2000 m3/s, dat is 65% lager dan twee weken geleden, toen de piek van de hoogwatergolf passeerde.’, schrijft expert Aphons van Winden op zijn website Waterpeilen.

Rijn

Van Winden voorspelt dat de Rijn-afvoer tot komend weekend zal dalen tot circa 1750 m3/s. Dat is laag voor de tijd van het jaar, het langjarig gemiddelde bedraagt namelijk ca 2500 m3/s. ‘Het gebeurt gemiddeld eens in de 3 tot 4 jaar dat de afvoer in deze tijd van het jaar zo laag is. Meestal zet de daling in het voorjaar niet veel verder door; de 1500 m3/s bijvoorbeeld wordt gemiddeld maar eens in de tien jaar onderschreden in deze tijd van het jaar’, aldus Van Winden.

Maas

Ook de waterstanden in de Maas is blijven dalen. ‘De afvoer bij Maastricht bedraagt nu ca 275 m3/s. Dat is ruim 80% minder dan twee weken terug tijdens de hoogwatergolf. Hieraan is goed te zien dat de Maas tijdens een droge periode altijd nog wat sneller daalt dan de Rijn, die veel grotere buffers heeft die lang water na kunnen leveren.’