Water as Leverage
De Colombiaanse stad Cartagena aan de Caribische kust (foto: Water as Leverage).

Om het watersysteem van de Colombiaanse stad Cartagena aan de Caribische kust te verbeteren, hebben Colombia en Nederland de handen ineen geslagen in het project Water as Leverage (water als hefboom) Cartagena. Binnen de ‘International Call for Action’ zijn twee multidisciplinaire teams geselecteerd. Beide hebben een grote Nederlandse inbreng.

Het Colombiaanse Cartagena staat voor grote uitdagingen door watergerelateerde problemen, zoals overstromingen en afnemende waterkwaliteit. Het Water as Leverage Cartagena-project heeft tot doel deze problemen aan te pakken door programma’s te ontwerpen die voordelen opleveren op het gebied van werkgelegenheid, economie, biodiversiteit en gezondheid. De twee geselecteerde teams bestaan uit Nederlandse, Colombiaanse en internationale experts die gezamenlijk oplossingen gaan ontwerpen op het gebied van water en klimaatverandering.

Teamleden

Het eerste geselecteerde team noemt zichzelf ‘Roots of Cartagena’ en bestaat uit de Nederlandse bureaus Witteveen+Bos (penvoerder), Felixx Landscape Architects & Planning, Aqua & Terra en CSC Strategy & Finance, plus de Colombiaanse non-profitorganisatie FEM Colombia en de Universiteit van Cartagena. In het tweede consortium, ‘Cartagena Con Agua’, is Arcadis Nederland de leidende organisatie. Dat team bestaat verder uit het Nederlandse Deltares en P3 Nomads, het Amerikaanse ONE Architecture en de Colombiaanse partners JESyCA, Fundación Herencia Ambiental Caribe, Taller Architects en Selfinver. De teams gaan innovatieve en inclusieve conceptuele ontwerpen genereren, projectvoorstellen ontwikkelen tot een pre-haalbaarheidsniveau en deze omzetten in kant-en-klare projecten.

Nederlands initiatief

Het programma Water as Leverage (water als hefboom tegen klimaatverandering) is in 2017 gestart en wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in opdracht van de Watergezant (Henk Ovink), het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In eerste instantie richtte het programma zich op de steden Chennai (India), Khulna (Bangladesh) en Semarang (Indonesië), maar de ambitie was vanaf het begin om op termijn in heel Azië en de rest van de wereld op te schalen. Nederlandse ondernemers worden met het programma uitgedaagd om internationale en lokale partnerschappen aan te gaan en samen innovatieve concepten te ontwikkelen voor de duurzame ontwikkeling in deze steden. In 2020 won het programma een Dutch Design Award.

Financiering

Het regionale project Water as Leverage Cartagena wordt gefaciliteerd door de Nederlandse regering, in samenwerking met de Alcaldía de Cartagena de Indias, Colombiaanse nationale autoriteiten en nationale en internationale strategische partners. Het programma wordt gefinancierd via het Partners voor Water-programma 2022–2027 van het NWP en het RVO-programma PSD Toolkit.