De Interceptor van Ocean Cleanup won een Dutch Design Award in de categorie product. (foto: Ocean Cleanup).

Ocean Cleanup wint een Dutch Design Award voor het beste product.  Het overheidsprogramma ‘Water as Leverage’ (water als hefboom tegen klimaatverandering) krijgt de award voor de beste innovatieve en inclusieve projectaanpak. De prijzen werden zaterdag 24 oktober bekend gemaakt tijdens een live talkshow op Dutch Design Week TV.

Interceptor

The Interceptor, zoals de machine van Ocean Cleanup heet, vangt plastic afval dat via grote rivieren anders in de oceaan terecht zou komen. Volgens Ocean Cleanup komt zo’n 80 procent van al het plastic afval via de rivieren in de oceaan. The Interceptor kan zelfstandig afval uit de rivier te verzamelen. Bovendien werkt de machine volledig op zonne-energie. Wanneer de containers op de afvalverzamelaar vol zijn, wordt er automatisch een signaal gestuurd naar lokale medewerkers die de containers kunnen legen.

Water as Leverage

Het programma Water als hefboom tegen klimaatverandering richt zich in eerste instantie op de steden Chennai (India), Khulna (Bangladesh) en Semarang (Indonesië) met de ambitie om op termijn in heel Azië en de rest van de wereld te op te schalen. Nederlandse ondernemers worden met het programma uitgedaagd om internationale en lokale partnerschappen aan te gaan en samen innovatieve concepten te ontwikkelen voor de duurzame ontwikkeling in deze steden.

Water als verbindende factor

Snel groeiende steden worden wereldwijd hard geraakt door klimaatverandering. Tegelijkertijd zijn steden onderdeel van de oplossing, waarbij water de verbindende factor kan zijn voor hun duurzame ontwikkeling. Water is wereldwijd niet alleen het belangrijkste risico maar ook de grootste verbindende kans. Dat is de gedachte achter Water as Leverage.