Aandacht voor overstromingen in Week van Ons Water

Week van Ons Water
Bron: Ons Water

Van 16 tot en met 31 oktober organiseren de waterbeheerders van Nederland excursies en andere leerzame en leuke activiteiten tijdens de Week van Ons Water. Geïnteresseerden kunnen een kijkje in de keuken nemen bij de watermanagers die Nederland leefbaar houden en krijgen tips over wat zij zelf kunnen doen om zich bijvoorbeeld voor te bereiden op overstromingen.

Afgelopen zomer werd Nederland weer geconfronteerd met de grillen van ons water. De overstromingen in Limburg lieten een spoor van vernieling achter en in veel andere delen van het land vielen ook heftige hoosbuien die de straten blank lieten staan. Kijk om je heen en je ziet dat water een bepalende factor is in de omgeving. Dat er 24 uur per dag, 7 dagen in de week vele duizenden mensen bezig zijn om in Nederland droge voeten te houden en te zorgen voor schoon en voldoende water, is echter vaak een stuk minder zichtbaar. Daarom gooien de waterbeheerders van 16 t/m 31 oktober hun deuren open voor publiek tijdens de Week van Ons Water.

Voorbereiden op een overstroming

Er staat een nieuw hoogwaterseizoen voor de deur en daarom is de website overstroomik.nl vernieuwd. Op deze website kun je zien wat een overstroming in jouw woonplaats betekent. Kun jij nog WhatsAppen of heb je soms geen stroom meer? De website geeft informatie en tips over hoe je je kunt voorbereiden op een over-stroming. Informatie die in de Week van Ons Water ook te vinden is in de watermusea van Nederland: onder meer in Het Woudagemaal in Lemmer, het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, het Nederlands Watermuseum in Arnhem, het Watersnoodmuseum in het Zeeuwse Ouwerkerk, Batavialand in Lelystad en in het Keringhuis bij de Maeslantkering in Hoek van Holland.

Activiteiten door heel het land

Tijdens de Week van Ons Water worden leerzame en verrassende activiteiten door heel Nederland georganiseerd. Zo kun je mee op dijkexcursie met dijkexperts in Ouderkerk aan den IJssel, gratis advies krijgen over het klimaatbestendig inrichten van je tuin in Woerden en kun je op onderwatersafari in Friesland. Op www.weekvanonswater.nl staan alle activiteiten die er gedurende de week in Nederland te doen zijn.

Week van Ons Water

De Week van Ons Water is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waterschappen, provincies, gemeenten, drinkwaterbedrijven en Rijkswaterstaat. Deze organisaties willen Nederlanders bewuster maken van het bijzondere van water. Dit doen zij door te laten zien wat er aan watermanagement gebeurt in Nederland en door aan te geven wat mensen zelf kunnen doen bij overstromingen, wateroverlast en droogte en hoe we kunnen helpen om ons water schoon te houden.

Meer waternieuws