3 tips om de kans op brandschade te verkleinen

Als er brand ontstaat in jouw woning, kan dit veel schade tot gevolg hebben. Daarom wil je er alles aan doen om de kans op brand tot een minimum te beperken. Helaas heb je dit niet altijd zelf in de hand. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Toch kun je wel het nodige doen om de kans op brandschade te verkleinen. Om jou een handje te helpen, zetten we hier 3 tips op een rijtje.

1. Voorzie iedere verdieping van rookmelders
In nieuwbouwhuizen is het verplicht om een rookmelder op te hangen, maar voor bestaande bouw geldt dit nu nog niet. Hier komt met ingang van 1 juli 2022 overigens wel verandering in. Hangen er in jouw woning nog geen rookmelders? Hang deze dan op als je de kans op brandschade wilt verkleinen. Als je het goed aan wilt pakken, raden wij je aan rookmelders op te hangen op iedere verdieping. Kies bij voorkeur voor rookmelders die ook koolmonoxide waarnemen. Deze apparaten maken jouw woning namelijk een stuk veiliger.

Wat betreft rookmelders heb je overigens genoeg te kiezen. Zo kun je een ‘standaard’ rookmelder kopen, maar ook een slimme. Onze voorkeur gaat uit naar een slimme rookmelder. Waarom? Dat heeft een aantal redenen. Allereerst kun je meerdere slimme rookmelders met elkaar verbinden. Als één van de apparaten rook detecteert, gaan ze allemaal af. Daarbij komt dat je altijd een melding ontvangt als een rookmelder afgaat, zelfs als je niet thuis bent.

2. Laat onderhoud aan de cv-ketel uitvoeren
Ondanks dat de cv-ketel één van de belangrijkste apparaten in huis is, kijken veel mensen er niet naar om. Zij denken dat het vanzelfsprekend is dat er warm water uit de kraan komt of hun woning verwarmd wordt. Helaas is dit niet het geval. Een cv-ketel kan namelijk te maken krijgen met een storing. Dit is niet te voorkomen, maar je kunt de kans op een storing wel beperken. Hoe? Door CV onderhoud uit te laten voeren. Als je het apparaat jaarlijks laat onderhouden, verklein je bovendien de kans op brand. Een professional kan namelijk tijdig ingrijpen als hij ziet dat er iets mankeert aan het apparaat.

3. Veeg jouw schoorsteen jaarlijks
Heb je een houtkachel thuis? Dan kun je te maken krijgen met een schoorsteenbrand. Daarom is het belangrijk dat het rookkanaal goed schoon blijft. Helaas zijn er genoeg mensen die niet of nauwelijks omkijken naar hun schoorsteen. Geldt dit ook voor jou? Dan is de kans op brandschade een stuk groter. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Daarom is het belangrijk om jouw schoorsteen jaarlijks te vegen. Doe dit niet zelf, maar schakel hier een professionele schoorsteenveger voor in. Hij zorgt ervoor dat rommel en aanslag uit het rookkanaal verdwijnt, waardoor jij weer veilig kunt stoken.

3 tips om de kans op brandschade te verkleinen – meer water nieuws lezen?