WIN-actie: Waterschapsboek ‘Niet Bang Voor Water’

Hans Middendorp schrijft boek over de waterschappen

Binnenkort zijn er weer waterschapsverkiezingen en daarom is nu de tweede druk verschenen van het waterschapsboek:‘Niet Bang Voor Water? Wat de Waterschappen Voor Je Doen!  De eerste druk uit 2015 is inmiddels uitverkocht.

Het boek wordt aanbevolen door weervrouw Helga van Leur: Wat betekent het veranderende klimaat voor onze dijken en onze woonomgeving? In dit boek: ‘Niet Bang Voor Water’ wordt in een notendop uitgelegd wat de waterschappen voor ons doen om onze voeten droog te houden.


Strijd tegen het water
Sinds de Ramp van 1953 heeft Nederland geen watersnood meer meegemaakt. In 1995 was er wel een bijna-ramp toen een kwart miljoen mensen uit de Betuwe moest worden geëvacueerd. Nederland heeft een lange historie met grote overstromingen. Dit waterschapsboek vertelt het verhaal van onze strijd tegen het water: vanaf het ontstaan van de eerste polders in de Middeleeuwen tot de aanleg van de Afsluitdijk, en nu het Deltaprogramma om de gevolgen van de klimaatverandering het hoofd te bieden.


Waterschapsverkiezingen
Het onderhoud van de polders dwong de inwoners tot samenwerken in lokale polderwaterschappen. De overkoepelende hoogheemraadschappen waren verantwoordelijk voor het onderhoud van de boezemwateringen om al het regenwater uit de polders af te voeren. De hoogheemraadschappen beheerden ook de buitendijken om de zee en de grote rivieren buiten te houden. Al die kleine lokale waterschappen zijn inmiddels opgegaan in 21 regionale waterschappen. Maar wat doen die moderne waterschappen eigenlijk en waarom zijn er waterschapsverkiezingen?


Over de schrijver
Hans Middendorp is geboren in Den Haag en studeerde Biologie in Leiden en Wageningen. Middendorp vertelt: Na mijn studie heb ik gewerkt in Thailand, Kameroen en Bangladesh in  ontwikkelingsprojecten met water en visteelt. Terug in Nederland heb ik bij verschillende waterschappen gewerkt. Sinds 2008 ben ik actief in de waterschapspolitiek voor de Algemene Waterschapspartij: ‘AWP niet politiek wel deskundig’. Als visbioloog houd ik mij vooral bezig met dossiers over waterkwaliteit, waternatuur, waterzuivering en klimaat. Bij de waterschapsverkiezingen in 2019 ben ik lijsttrekker voor de AWP in het hoogheemraadschap van Delfland.

 

Win Actie
Het waterschapsboek is te koop op de website: www.nietbangvoorwater.info (€ 16,95 plus gratis verzending). Het waterschapsboek is ook verkrijgbaar via bol.com.

WaterForum heeft drie exemplaren van ‘Niet Bang Voor Water’ om te verloten onder de lezers. Laat in het kort aan de redactie weten waarom jij dit waterschapsboek graag wil hebben – en wie weet ben jij één van de gelukkige winnaars? Mail naar redactie@waterforum.net.