in kaart gebracht

Iedereen kan nu zelf voor ‘Herman de Schermman’ spelen. De waterschapsverkiezingen zijn letterlijk in kaart gebracht: de kale data van de vorige verkiezingen zijn gevisualiseerd en de uitslagen van de komende verkiezingen kunnen straks op allerlei manieren worden vergeleken en geanalyseerd.

De verkiezingsuitslagen van de waterschappen zijn niet eerder in kaart gebracht. Harmen van Doorn, die eerder freelance journalist was en werkte bij kaartenspecialist Esri, vond dat het daar nu wel tijd voor is. “Het is leuk om kale data te visualiseren. Kaarten geven een treffend beeld en mooi inzicht in hoe mensen per gebied stemmen.” Van Doorn vindt bovendien dat elke verkiezing het verdient om in kaart gebracht te worden.

Kieswet

Hoewel Nederlanders al sinds 1995 kunnen stemmen voor de waterschappen, worden deze verkiezingen pas voor de derde keer onder de Kieswet georganiseerd. De waterschapsverkiezingen varen sinds die tijd in het kielzog van de Provinciale Staten. Dat is goed voor de opkomst, maar het blijft nadelig voor de aandacht die ze krijgen. De aandacht gaat naar de Provinciale Staten, doordat die uitslag de Eerste Kamer-verdeling bepaalt. Dat heeft landelijk veel politieke impact. Van de waterschapsverkiezingen lijkt voor de gemiddelde burger over het algemeen niet zoveel af te hangen. Toch spelen er op watergebied belangrijke kwesties, die alle burgers aangaan. De nieuwe verkiezingskaarten geven de waterschapsverkiezingen mogelijk wat meer ‘status’. Of op z’n minst meer aandacht.

Waterschapsverkiezingskaart.nl

Op de website www.waterschapsverkiezingskaart.nl is te zien wat er in welk waterschap gestemd wordt. Zo zijn de verschillen zichtbaar in opkomsten tussen de laatste verkiezingen, de zetelverdeling binnen de waterschappen en informatie over verschillende partijen. En er is inzicht in het stemgedrag. Verder zijn de ‘swing states’ uitgelicht: de waterschappen waar eerder een nek-aan-nek-race was.

Verkiezingsuitslagen 2023

Ook de uitslagen van de verkiezingen van woensdag 15 maart 2023 worden in kaart gebracht, zodra deze beschikbaar zijn. Zo zal onder meer de opkomst en winnaar per waterschap te zien zijn en de verdeling van de zetels. In voorbereiding op de verkiezingen verschijnen op de website alle deelnemende partijen per waterschap op een kaart.

Andere berichten over de waterschapsverkiezingen 2023:
Variabele zuiveringsheffing bovenaan lijstje AWP-verkiezingspunten
Wat valt er te kiezen bij Waterschapsverkiezingen?
Waterschappen worden politieker na de verkiezingen