Wafilin Systems wint WIS-award 2017

Concentrating Milk is een gepatenteerd compact membraansysteem waarmee melkveehouders melk op de boerderij kunnen indikken, met behoud van de melkkwaliteit en componenten. Voordelen zoals reductie van melktransport (50%), minder koelen op de boerderij en hergebruik van water behoren tot de mogelijkheden. Waflin Systems krijgt als prijs een pakket voor marketing en communicatie om de innovatie (internationaal) te promoten. 

Zeven deelnemers

De prijs werd in de wacht gesleept na een finale met zeven deelnemers, waarbij het na drie kwartier pitchen tijd was om te stemmen. Zowel het publiek – bestaande uit allemaal internationale deskundigen –  als de jury, bestaande uit  Cees Buisman (Wetsus), Cora Uijterlinde (STOWA) en Willem Buijs (Hatenboer Water), mochten hun stem uitbrengen. De jury en het publiek waren het niet helemaal eens over de winnaar, maar uiteindelijk heeft Wafilin dankzij een meerderheid van het publiek gewonnen. 

Real-time waterkwaliteit

Aquacolor Sensors van ondernemers Frank Akkerman en Mateo Mayer eindigde op de tweede plaats. Daarmee werd het bedrijf de ‘runner up’. Gesponsord door Wetsus mag de deelnemer nu gratis meedoen aan de WaterCampus Business Challenge, in maart 2017. Het bedrijf toonde een systeem dat real-time waterkwaliteit kan meten en eigenhandig zuiveringsmechanismen kan aansturen. Met name bij de controle van lange leidingsystemen, zoals in boerderijen helpt de uitvinding biofilm tegen te gaan.

I-Dose

Nijhuis Industries presenteerde de i-Dose: een apparaat dat automatisch de juiste hoeveelheid chemicaliën, die nodig zijn om water te zuiveren, doseert. Dutch Water Tech pitchte de Procrate: een innovatief systeem dat waterplanten op een natuurvriendelijke wijze beschermt tegen vissen en vogels.

Datalogger

 I-Real presenteerde de LevelTrack 1 LoRa datalogger, die volgens het bedrijf tegen een veel lagere prijs dan zijn concurrenten de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater kan meten. Patrick Sutman van Brightwork liet de Sand-Cycle zien: een apparaat dat de bewegingspatronen van zandkorrels meet die gebruikt worden voor waterzuivering. Hierdoor kan gemakkelijk gezien worden of een filter wel goed functioneert. Tot slot presenteerde KNN Cellulose ‘Recell’: Een methode om cellulose uit wc-papier terug te winnen en te hergebruiken als grondstof voor bijvoorbeeld asfalt.  

Europese waterweek 

WaterLink is volgende jaar onderdeel van de nog grotere European Water Technology Week die van 24 tot en met 27 september 2018 plaatsvindt op diverse locaties in Leeuwarden. Tijdens EWTW 2018 staat de vraag centraal hoe multidisciplinaire samenwerking aan de oplossingen voor de wereldwijde waterproblematiek kan bijgedragen.  Op de agenda staan onderwerpen als waterschaarste, watervervuiling, en water & gezondheid. Ook de bijdrage van de watersector aan de circulaire economie komt aan de orde.  Key-note sprekers uit de hele wereld delen hun visie op deze onderwerpen vanuit wetenschap, business en politiek. In interactieve sessies en op de beursvloer zullen deze onderwerpen verder worden uitgediept en wordt er ingegaan op de kansen voor innovatie en business.

Bedrijven kunnen zich hier aanmelden voor de WIS-award 2018.