Droppler20 klaar voor opschaling
Het prototype Droppler20 kan met behulp van zonne-energie tot 30 liter water per dag produceren. (foto: Sunglacier).

Eindelijk is het zover. De Haagse kunstenaar en uitvinder Ap Verheggen presenteert na jaren van onderzoek een prototype voor kleinschalige productie van water uit warme lucht. Het prototype Droppler20 kan met behulp van zonne-energie tot 30 liter water per dag produceren. Verheggen: “Het apparaat is klaar voor opschaling en voor het veroveren van de wereldmarkt. We zijn nu op zoek naar een producent die het apparaat kan doorontwikkelen om het in grote aantallen te produceren.”

Het principe van de Droppler20 is gebaseerd op de Sunglacier, de uitvinding van Verheggen die in oktober van dit jaar tijdens de Wereldexpo in Dubai centraal staat. Met behulp van zonne-energie worden in het Nederlandse paviljoen dagelijks honderden liters water uit hete en droge woestijnlucht geproduceerd. Onlangs stond er ook een uitgebreid artikel over de wereldtentoonstelling in De Telegraaf. De technologie van de Sunglacier is ontwikkeld door Verheggen samen met zonne-energiedeskundige Peter van Geloven. Dankzij het Nederlandse ministerie van Defensie konden de onderzoekers hun technologie in 2017 in het kurkdroge Mali testen.

Wereldexpo Duba
De uitvinding van Ap Verheggen is het paradepaardje van het Nederlands paviljoen in Dubai. llustratie V8 architecten.

Kleinschalige productie van drinkwater

Het duurde daar uiteindelijk vier volle dagen voordat de apparatuur voor het eerst water leverde. Verheggen: “De temperatuur in de units bleek aanvankelijk te hoog om die tot onder het dauwpunt terug te krijgen. Door de units anders te koelen, lukte het Sunglacier destijds toch om water uit de woestijnlucht te laten condenseren.” Sindsdien wordt er ook gezocht naar betaalbare, kleinschalige apparaten die met behulp van zonne-energie in droge gebieden drinkwater kunnen produceren. Wereldwijd zouden dit soort apparaten de duurzame doelstelling van voldoende drinkwater voor iedereen een stap dichterbij kunnen brengen.

Op zoek naar producent

Verheggen is apetrots op het resultaat. “Nu kan ik eindelijk van de daken schreeuwen dat we er in zijn geslaagd om met onze nieuwe en innovatieve technologie, een superefficiënt prototype te ontwerpen. We hebben ook dit model weer gebouwd voor het ministerie van Defensie. Zij gaan het op meerdere locaties in de wereld gebruiken. Wij zijn nu op zoek naar een producent die de Droppler20 op de markt wil brengen. We gaan natuurlijk het liefst in zee met een Nederlands bedrijf. Maar als er zich geen gegadigden melden, bieden we onze technologie in het buitenland aan. De Wereldexpo in Dubai kan in dat opzicht natuurlijk als een geweldige springplank fungeren.”

Mobiele kast

De Droppler20 die voor het ministerie van Defensie is gemaakt, is gebouwd om regelmatig te vervoeren. Verheggen: “Dit apparaat zit in een flight-case met wieltjes en kan gemakkelijk worden geïnstalleerd. Maar ik kan me voorstellen dat er op den duur ook een mobiele kast zal worden ontwikkeld die je aan de zijkant van een huis kunt monteren. Het apparaat is aan te sluiten op een zonne-energie installatie of accu, maar kan ook gewoon op het net draaien. Heel handig, want zelfs in Europa zijn er genoeg plaatsen zonder drinkwaterinfrastructuur.”

Wereldmarkt

De Sunglacier-technologie werkt efficiënt op een heel groot deel van de wereld. Verheggen: “Voor de productie van water moet het dauwpunt hoger zijn dan 5 graden Celsius. Het apparaat kan water winnen tot een temperatuur van 50 graden Celsius. De markt voor het apparaat is dus enorm. De Sunglacier zoekt daarom een massaproducent”