Minister Kaag tapt op het Scheveningse strand een fles water die is geproduceerd door de Sunglacier. (foto: DutchDubai2020).

De Sunglacier van kunstenaar Ap Verheggen en zijn rechterhand Peter van Geloven zal in het Nederlands paviljoen tijdens de wereldexpo in Dubai een hoofdrol spelen. Dat maakte minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vorige week ter gelegenheid van de aftrap van de bouw van het paviljoen bekend. De Sunglacier produceert met behulp van zonne-energie in Dubai dagelijks zo’n 600 tot 1000 liter water uit droge lucht.

“De laatste twee jaar hebben we enorme sprongen gemaakt. De resultaten overstijgen zelfs onze verwachtingen.”, vertelt Verheggen. “Voor het Ministerie van Defensie bouwen we op dit moment een portable unit die afhankelijk van de klimatologische omstandigheden tussen de 10 en 20 liter water per dag maakt. De kleine machine die we hiervoor ontworpen hebben, draait al onafgebroken twee maanden in onze werkplaats. Het apparaat voldoet aan alle verwachtingen en wordt eind van de zomer getest in een klimaatkamer van Defensie. Daarna starten we met testen op verschillende locaties in de wereld.”

Het Nederlandse paviljoen is ontworpen door V8 Architects uit Rotterdam. (Illustratie: DutchDubai2020).

Biotoop

Volgend jaar zal de Sunglacier dus te zien zijn in het Nederlandse paviljoen in Dubai. De Nederlandse bijdrage aan de wereldtentoonstelling staat in het teken van ‘Uniting Water, Energy and Food’. Het Nederlandse paviljoen wordt geen conventioneel gebouw, maar een biotoop die water, energie en voedsel op circulaire wijze met elkaar verbindt. De biotoop krijgt de vorm van een soort piramide, waarop voedsel wordt verbouwd met water dat de SunGlacier-installatie uit woestijnlucht produceert. De energie daarvoor wordt zelf opgewekt.

In een videoboodschap vanaf het Scheveningse strand sprak minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking de bouwers in Dubai toe. Bron: DutchDubai2020.

Holland Water

In het Nederlandse paviljoen zullen ook watersystemen te zien zijn die door Holland Water zijn ontwikkeld. Deze systemen voorkomen dat zich biofilm ontwikkelt in waterleidingen en koeltorens. Door het slim doseren van zeer lage concentraties koper- en zilverionen krijgen bacteriën zoals bijvoorbeeld legionella, ook in het warme Dubai klimaat, geen kans.

Op EXPO 2020 Dubai zullen 192 landen zich presenteren. Er wordt gerekend op 25 miljoen bezoekers uit de hele wereld.