Afvalwater is een belangrijke bron van energie en grondstoffen. Waterschap Rivierenland bouwt onder meer bij Sleeuwijk een Energiefabriek bij de afvalwaterzuivering. Bij het zuiveren van afvalwater ontstaat slib. Uit meerdere zuiveringsinstallaties van het waterschap (tot in Zuid-Holland en Utrecht) verwerkt de Energiefabriek dit slib.
Bruikbaar gas uit slib
Uit dat slib wint het waterschap gas (met een vergistingsinstallatie). Het gas is geschikt voor het aardgasnetwerk in Nederland. Het slib dat na vergisting overblijft, wordt door centrifuges verder ingedikt. Uiteindelijk blijft minder dan de helft van het oorspronkelijke slib over. Dit materiaal belandt in de twee silo’s, van waaruit vrachtwagens het afvoeren naar de slibverwerking in Dordrecht. Met de silo’s slaagt het waterschap er in om het slib geurloos te verplaatsen naar de vrachtwagens. Het transport vindt plaats met geurdichte opleggers.
22 ton per stuk
De stalen silo’s zijn 7 meter hoog, 4 meter in doorsnede en hebben ieder een inhoud van 100.000 liter. Ze zijn vanaf producent Ellimetal in België ’s nachts over de weg aangeleverd, elk 22.000 kg zwaar. Woensdag 29 juli stonden beide silo’s overeind. Volgens planning wordt de Energiefabriek vanaf augustus 2020 getest en opgestart, en is de Energiefabriek vanaf maart 2021 volledig in gebruik.
Zie hier een video over dit project.