V.l.n.r: Felix Fischer, Florian Ansgar Jäger & Ingo Bernsdorf 

Ieder jaar eindigt er meer dan acht miljoen ton plastic afval in onze oceanen. Uit recent onderzoek van het WWF blijkt dat de concentratie microplastics in de Middellandse Zee de hoogste ter wereld is. Elke minuut verdwijnt een hoeveelheid plastic vergelijkbaar met een volle vuilniswagen in zee. Voor onderzoekers van Siemens Corporate Technology genoeg reden om te experimenteren met het hergebruik van plastic afval.

Zo ging een onderzoeksgroep bij Siemens Corporate Technology aan de slag met het project ‘Cleaning the ocean is our business’. Onderzoekers Felix Fischer, Florian Ansgar Jäger en Ingo Bernsdorf gingen pragmatisch aan de slag, door te bekijken hoe gerecycled plastic afval uit oceanen kan worden ingezet voor het produceren van herbruikbare drinkbekers. Het project werd gefinancierd door Quickstarter, het interne crowdfundingprogramma van Siemens.

Herbruikbare drinkbeker
De grote uitdaging hierbij is het feit dat de oorsprong van gevonden plastic niet traceerbaar is, hierdoor is dit plastic minder geschikt voor direct contact met voedsel en drank. Felix Fischer zegt hierover: “Als het gaat om voedselverpakkingen, dan zijn er belangrijke voorschriften en richtlijnen. Als oplossing hebben we de kern van de beker bedekt met een laag kunststof die geschikt is voor voedingsmiddelen en drank.” Desondanks bestaat de drinkbeker voor meer dan 40 procent uit gerecycled oceaanplastic.

De beker is vormgegeven met Solid Edge (een 3D CAD-tool) van Siemens Digital Industries Software, de tak die zich bezighoudt digitaliseringsoplossingen voor de industrie. Hierdoor kon het virtuele productontwerp snel worden omgezet in een tastbaar prototype. Maar natuurlijk draait het project niet alleen om het realiseren van een drinkbeker. Ingo Bernsdorf: “Je kunt het eerder zien als een haalbaarheidsstudie van Siemens voor het gebruik van gerecycleerde materialen. Met het project streven we drie doelen na: de detectie van plastic afval op zee, de inzameling van dit afval en de verwerking of recycling van het verzamelde materiaal. We denken bijvoorbeeld aan containers waarin niet-recyclebaar plastic afval met behulp van vergassing in elektriciteit kan veranderen. Deze containers kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt op Zuidoost-Aziatische eilanden, waar een zeer grote hoeveelheid plastic in de zee terechtkomt door een gebrek aan recyclingsystemen.”

Om de methode beschikbaar te maken voor de Siemens Business Units moet wel de kwaliteit van het gerecycled plastic verbeterd worden. Maar of het nu gaat om een drinkbeker of een technisch product, het is uiteindelijk aan ons allemaal om onze planeet te verduurzamen voor toekomstige generaties.