De nieuwe schoorstenen op de lavafilters van rwzi Utrecht Overvecht moeten stankoverlast voorkomen (foto: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden).

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft maatregelen genomen om de stankoverlast van de rzwi in Utrecht Overvecht te voorkomen. Zo is de actiefkoolfilter vervangen en zijn schoorstenen op de lavafilters geplaatst. Ook gaat de aannemer de gaswasser repareren. Door de biologische aard van de rwzi kan het enige tijd duren voor de omwonenden geen last meer hebben.

De rioolwaterzuiveringsinstallatie in Utrecht Overvecht is sinds april 2019 in bedrijf. De rwzi verwerkt al het afvalwater van Utrecht: dagelijks zo’n 65 miljoen liter afvalwater van 430.000 inwoners. Dat gebeurt met de Nereda-technologie, eigendom van Royal HaskoningDHV. Hierbij wordt het water gezuiverd met bacteriën in de vorm van slibkorrels. Tijdens de overgang van de oude naar de nieuwe installatie klaagden omwonenden vorig jaar al over stankoverlast. De stank kwam vooral van de slibindikking en, toen deze nog operationeel was, van de oude conventionele rioolwaterzuivering. Daarom plaatste het Hoogheemraadschap op het terrein van de rioolwaterzuivering op diverse onderdelen lavafilters met een verhoogde capaciteit.

Zorgen over gezondheid bewoners

Dat heeft echter niet kunnen voorkomen dat omwonenden last bleven houden van nare geurtjes. Door de heersende oostenwind zaten de afgelopen weken met name bewoners van de Utrechtse wijk Ondiep van tijd tot tijd in de stank, meldt het AD. En die is soms behoorlijk indringend. Bewoners houden ramen en deuren gesloten.
De VVD en de PvdA in Utrecht stelden in november vorig jaar dat de waterzuivering aan de wettelijke eisen lijkt te voldoen, maar dat de ervaren overlast te heftig lijkt te zijn. De partijen maken zich zorgen over de stankoverlast en de eventuele gevolgen voor de gezondheid van bewoners. “Alhoewel er verschillende gesprekken en open dagen plaats vinden, hebben de bewoners het idee dat hun zorgen niet serieus worden genomen en wordt al jaren beloofd dat ‘de stank vanzelf overgaat’.” Volgens de woordvoerster van het Hoogheemraadschap heeft De Stichtse Rijnlanden echter nooit naar de bewoners gecommuniceerd dat de stank vanzelf overgaat.

Technische storing lavafilters

Sinds maart komen er bij de Stichtse Rijnlanden zo’n zeven klachten per week binnen, voor maart 2020 waren dat er zeven per maand. Dat heeft volgens het Hoogheemraadschap verschillende oorzaken. Zo werkten door een technische storing begin dit jaar twee van de acht lavafilters niet goed. Inmiddels zijn de filters gerepareerd en laten geurmetingen volgens het Hoogheemraadschap zien dat zij steeds beter functioneren. Het duurt enkele weken voordat de filters weer optimaal werken. Gedurende deze periode meet De Stichtse Rijnlanden het functioneren van de filters en de geuruitstoot.

Schoorstenen op lavafilters

Ook het samenspel tussen de microgaswassers en de actiefkoolfilters gaat niet zoals het hoort, waardoor zo nu en dan geur onvolledig wordt gezuiverd. Ook aan het herstel van de gaswasser wordt gewerkt. De leverancier is deze week begonnen met uitgebreide meet- en reparatiewerkzaamheden om ervoor te zorgen dat dit apparaat weer werkt zoals het moet. Als extra maatregel plaatste de leverancier schoorstenen op de lavafilters. Deze moeten ervoor zorgen dat de gezuiverde lucht die vrijkomt beter en in kleinere concentraties wordt verspreid.

Gespecialiseerd onderzoeksteam

Vanaf eind april zit een gespecialiseerd onderzoeksteam op de waterzuivering, met medewerkers van Buro Blauw, expert op gebied van luchtkwaliteitsonderzoek. Zij hebben deskundigen in dienst die zijn geselecteerd op hun uitzonderlijke reukvermogen en maken regelmatig een ronde door de omgeving om de geur waar te nemen en bij te dragen aan een goede oplossing. “Een aantal bewoners heeft zitting in een geurpanel. Als de leden van dit panel signalen krijgen van stankoverlast, kunnen ze direct deze onderzoekers bellen. Die komen dan meteen langs om zelf te ruiken. De onderzoekers hebben een zeer goed getrainde neus. Zij kunnen de herkomst van de geurtjes vaak exact bepalen”, zegt de woordvoerster van het Hoogheemraadschap in het AD. Het Hoogheemraadschap vertrouwt erop dat de reparaties het gewenste effect hebben. “Het is nu nog te vroeg om over alternatieven na te denken.”