Rondetafelgesprek geborgde zetels uitgesteld

GroenLinks wil met de initiatiefwet de geborgde zetels afschaffen. (foto: Shutterstock, bewerkt).

Het door CDA en GroenLinks georganiseerde rondetafelgesprek over het initiatiefwetvoorstel voor opheffing van de geborgde zetels in waterschapsbesturen, wordt uitgesteld. Het stond op de planning voor 26 oktober, maar is verschoven naar 18 november. Dat betekent dat ook de inbrengdatum voor het wetsvoorstel, oorspronkelijk 10 november, wordt uitgesteld. GroenLinks is niet blij met het uitstel.

Op 29 september stelde het CDA voor om eerst een rondetafelgesprek te voeren over de geborgde zetels. De partij zei meer zicht te willen krijgen op de verschillende invalshoeken van het dossier. Dit voorstel kreeg een meerderheid in de Kamer, waarna de organisatie van het rondetafelgesprek in handen werd gelegd van Derk Boswijk (CDA) en Kauthar Bouchallikht (GroenLinks). Wel werd door de partijen afgesproken dat het rondetafelgesprek de inbrengdatum van de initiatiefwet maximaal een week mocht vertragen. Dat wordt niet gehaald, nu is vastgesteld dat het gesprek pas op 18 november plaatsvindt. Er moet nu worden gezocht naar een nieuwe datum om het wetsvoorstel van GroenLinks en D66 in de Kamer te behandelen.

Vertragingstactiek

De initiatiefnemer van het wetsvoorstel, GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet, liet destijds al aan WaterForum weten dat ze het zag als een vertragingstactiek van het CDA, waarvan bekend is dat het geen voorstander is van afschaffing van de geborgde zetels. “Maar een week uitstel kunnen we hebben”, zei Bromet toen nog laconiek. Geconfronteerd met het nieuwe uitstel, geeft Bromet aan daarmee ‘niet blij’ te zijn. “Maar wij gaan ervan uit dat we het nog allemaal rond krijgen voor de waterschapsverkiezingen in 2023, dus dan blijft het een kleine hobbel.”

Het rondetafelgesprek vindt plaats in de Max van der Stoelzaal, een van de vergaderzalen van de Tweede Kamer, op 18 november van 15.00 tot 17.00 uur.