Roderik Hoekstra en Gerard van Raalte winnen prijzen in Londen

Roderik Hoekstra, kustexpert bij Deltares, heeft de Dredging and Port Construction (DPC) Rising Star Award gewonnen. De prijs ontving hij tijdens het DPC Innovation Awards-evenement in Londen. Op datzelfde evenement kreeg ingenieur Gerard van Raalte de CEDA Lifetime Achievement Award uitgereikt.

Daarmee wonnen de twee Nederlanders samen in feite de ‘jong-en-oud-trofee’. Met Hoekstra lauwerde de DPC een jonge ingenieur die initiatief heeft getoond, passie voor het vak uitdraagt en een stapje extra doet voor de sector. De jury loofde zijn toewijding en brede activiteiten in kust- en offshore-engineering, o.a. zijn rol in de Young CEDA en zijn activiteiten voor de TU Delft en UNESCO-IHE.

‘Enorme bewondering voor passie en doorzettingsvermogen’
“Ik ben trots op het feit dat ik heb ervaren dat de baggerindustrie een toegevoegde waarde heeft in de omgeving waarin we leven op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en efficiëntie”, zegt Hoekstra. “Sinds mijn afstuderen aan de TU Delft voel ik mij verbonden met de baggersector en heb enorme bewondering voor de passie en het doorzettingsvermogen van mensen die in deze sector werken. Ik hoop daar ook in de toekomst mijn steentje aan bij te kunnen blijven dragen en studenten en jong professionals te motiveren om samen de uitdagingen van de toekomst aan te gaan, een betere wereld te creëren voor onszelf en vele toekomstige generaties.”

Meer dan dertig jaar op het hoogste niveau actief
De CEDA Lifetime Achievement Award wordt sinds 2016 door de Central Dredging Association (CEDA) toegekend aan een persoon die tijdens zijn loopbaan duurzame, ondersteunende bijdragen aan de industrie heeft geleverd. Gerard van Raalte, tegenwoordig werkzaam voor zijn eigen bureau GRA Consultancy, vervulde niet alleen een aantal belangrijke industriële functies, maar was ook meer dan dertig jaar op het hoogste niveau actief voor de CEDA, WODA (World Organization of Dredging Associations), PIANC (Permanent International Association of Navigation Congresses) en IADC (International Association of Drilling Contractors).

Gerard van Raalte is een ervaren kustingenieur, met als specialisme baggeren, opspuiten en de milieuaspecten van baggeren. Vóór zijn pensionering werkte hij als senior expert bij Hydronamic, het engineeringbedrijf van Boskalis. Hij fungeert momenteel als onafhankelijk adviseur voor aannemers, projecteigenaren en consultants.