Rodelta levert zijn ACVP-betonslakkenpomp voor gemaal Orveltesluis.

Door de huidige klimaatveranderingen is er behoefte aan nieuwe pompcapaciteit in het Oranjekanaal, locatie Orvelte in Nederland. De pompen zijn niet alleen verantwoordelijk voor het waterbeheer in een groot deel van de provincie Drenthe, maar spelen ook een belangrijke rol in de vismigratieroute door dit deel van Nederland.

Rodelta’s ACVP oplossing om een vis passeerbare pomp te bouwen in een betonnen pomphuis heeft de aanbesteding gewonnen dankzij de combinatie van een zeer efficiënt en visvriendelijk ontwerp te bouwen in een zeer betrouwbare pompconfiguratie. De ACVP is een zogenaamde betonslakkenhuispomp die bestaat uit een stalen uittrekbare rotor unit welke in een betonnen pomphuis is geplaatst, waarvan het laatste in nauwe samenwerking met Dubbink, de hoofdaannemer welke dit project bouwt. De betonnen constructie maakt de ACVP zeer duurzaam en onderhoudsarm.

De waaierhydrauliek is speciaal ontworpen en geoptimaliseerd met de modernste 3D CFD-software, waardoor de uitstekende vispasseerbaarheid van het pompstation is gewaarborgd. De engineers van Rodelta hebben hierbij gebruik kunnen maken van hun grote ervaring op het gebied van vispasseerbaarheid, aangezien de Nederlandse norm met betrekking tot vispasseerbaarheid in Nederland in nauwe samenwerking met de engineers van Rodelta is geschreven.

Het Nederlandse bedrijf Rodelta bouwt sinds de start in 1946 pompen voor vele industrieën onder de naam Delta Pompen. Na twee decennia te zijn omgedoopt tot Sulzer Delta is de naam al vele jaren veranderd in Rodelta. Vooral in de drinkwatermarkt voor de Benelux is Rodelta een grote naam. Ook in de energy- en gassector is het bedrijf al vele jaren aanwezig met hun API OH2, OH5 en VS4 producten, die zij leveren aan de grootste spelers op de markt.

In 2015 heeft de overname van Rodelta door het Indiase bedrijf Kirloskar Pompen het bedrijf een enorme impuls gegeven. Er is fors geïnvesteerd in personeel en in een nieuwe locatie met moderne testopstellingen en productieruimtes. Rodelta is nu gevestigd aan de afrit van de A35 bij Almelo, in het oosten van Nederland. Vanaf deze locatie is Rodelta snel en eenvoudig te bereiken vanuit heel Nederland of Duitsland.

We zijn er trots op, zegt Stefan Apel (directeur Rodelta), dat we de Nederlandse waterschappen bedienen met onze technische oplossingen en producten. Rodelta heeft projecten uitgevoerd met op maat gemaakte pompoplossingen, zoals de ontwikkeling en levering van drie grote EHT bi-directionele pompen met een waaierdiameter van maar liefst 2400mm. Daarnaast heeft zij met succes grote verticale slakkenhuispompen (VV) ontwikkeld en geleverd voor de watervoorziening. De VV-pomp is een zeer interessant product voor de verschillende watermarkten. Het hoge rendement van deze pomp, de materiaalkeuze en het doordachte hydraulische ontwerp van de waaier en het slakkenhuis maken deze pomp wellicht tot een mogelijke ‘mind-changer’ voor gebruik als gemaalpomp. De pompen zijn onderhoudsarm en eenvoudig te installeren. Bovendien zorgt de gunstige prijsstelling, in vergelijking met gelijkwaardige bestaande oplossingen in de markt, ervoor dat niets een succes in de weg staat.

De adoptie van dit pompontwerp in het buitenland heeft een vogelvlucht genomen en we verwachten dat ook de gemalenwereld enthousiast wordt.

Het is mooi om te zien dat we onze jarenlange ervaring in de omgang met water in Nederland verwerken in onze hydraulische en mechanische ontwerpen. Een maakindustrie in Nederland die naadloos aansluit bij onze trots als waterland bij uitstek.

We merken dat er de laatste jaren veel kennis verloren is gegaan op het gebied van pompen. Klanten kijken vaak alleen naar een pomp en niet naar het systeem, terwijl het de combinatie is die bepaalt of het een succes is. Daarom helpen we onze klanten graag. Onze grote eigen hydraulische en mechanische ontwikkelafdeling helpt klanten regelmatig bij het zoeken naar een goede oplossing. Rodelta is meer  dan een pompbouwer, want wij zien onszelf als aanbieder van pompoplossingen waarmee we ons onderscheiden van andere pompbedrijven. Samen een succes maken, dat maakt ons gelukkig.

RODELTA een onderscheidende visie.