Op 9 oktober 2020 werd de Oosterscheldekering in Zeeland als laatste van zes Nederlandse stormvloedkeringen getest (foto: Rijkswaterstaat/Jan van den Broeke).

Volgens Rijkswaterstaat is Nederland klaar voor het stormseizoen 2020-2021, dat loopt van 1 oktober tot en met 15 april. Alle zes Nederlandse stormvloedkeringen zijn getest en zijn ‘in topconditie’. Ook de Nederlandse kust is volgens de overheidsdienst klaar voor de storm. Het strand en de duinen worden jaarlijks versterkt met gemiddeld 12 miljoen kuub zand.

Minister Van Nieuwenhuizen: “Meer dan de helft van Nederland ligt onder de zeespiegel en is kwetsbaar voor overstromingen. In deze gebieden leven miljoenen Nederlanders. Onze stormvloedkeringen moeten dus in topconditie zijn, zeker met het stormseizoen voor de deur.”

Proefsluitingen
Sinds half september is Rijkswaterstaat bezig geweest met het testen van de zes stormvloedkeringen. Op 9 oktober was de Oosterscheldekering in Zeeland de laatste. Daaraan vooraf gingen geslaagde proefsluitingen van de Hollandsche IJsselkering op 16 september en de Maeslant- en Hartelkering op 20 september. Vervolgens werd de reguliere werking van de Haringvlietsluizen in Zuid-Holland gecheckt en op 6 oktober volgde de geslaagde proefsluiting van de Ramspol bij Kampen.

Onderhoud in de zomer
Er is afgelopen zomer weer veel werk verzet om de stormvloedkeringen stormbestendig te houden. Zo heeft Rijkswaterstaat bijvoorbeeld de damwanden bij de Hollandsche IJsselkering aangepakt en is ook flink onderhoud gepleegd aan de Haringvlietsluizen. Marc Walraven, senior adviseur Stormvloedkeringen: “Naast regulier onderhoud zijn afgelopen zomer bijvoorbeeld de lieren van de twee dokdeuren van de Maeslantkering gereviseerd en hebben we de glasvezelkabels en hoogspanningskabels vervangen. Een flinke klus die cruciaal is voor de werking van deze kering.”

Zandsuppleties
Ook de Nederlandse kust is volgens Rijkswaterstaat klaar voor de storm. In oktober en november 2019 is het strand van Scheveningen opgehoogd met 400.000 kuub zand. Verder werden de stranden van Renesse, Nieuwvliet en Dishoek in Zeeland opgehoogd en het strand van Callantsoog (NH). Ook werd er onder water, vlak voor de kust, zand aangebracht bij Nieuwesluis, de Hondsbossche Duinen, Den Helder en Ameland. Het komende jaar staan suppleties gepland in o.a. Texel, Julianadorp, Goeree, Schouwen, Zoutelande en Vlissingen.