De proeven met ontzilting van zeewater vinden plaats op de Afsluitdijk. (foto: RWS).

REDstack uit Sneek en Pure Water Group uit Sprundel testen sinds 20 januari een proefinstallatie voor het ontzilten van zeewater op basis van Electrodialyse Reversal (EDR) op de Afsluitdijk. Met deze technologie is het mogelijk zout water te scheiden in zoetwater en brijn. De pilot is gestart na succesvolle proeven in een laboratoriumopstelling.

Op basis van de laboratoriumproeven was de opschaling naar een pilot-demonstratie-installatie een logische stap. De installatie moet zo’n 25 m3 zoet water per dag gaan produceren. Volgens een woordvoerder van de Pure Water Group bevestigen de eerste voorlopige resultaten de verwachtingen van de onderzoekers. Electrodialyse Reversal zou dus een interessant alternatief kunnen zijn voor de huidige technologieën voor zeewater ontzilting.

REvivED

REDstack heeft ervaring met het produceren van energie uit zeewater. Het bedrijf maakt nu onderdeel uit van het REvivED waterconsortium dat Europees wateronderzoek uitvoert. Het consortium bestaat uit tien partners uit zes verschillende Europese landen en wordt gecoördineerd door Fujifilm Manufacturing Europe.

Meer informatie: REvivED