Oud-RIONED-directeur Hugo Gastkemper geridderd

Hugo Jan Gastkemper, tot februari van dit jaar directeur bij Stichting RIONED, is op 31 maart door loco-burgemeester Martina Huijsmans van Delft geridderd, in naam van koning Willem Alexander. Gastkemper werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en ontving die onderscheiding voor zijn jarenlange en succesvolle inzet op gemeentelijk, regionaal, landelijk en internationaal niveau op het gebied van waterbeheer.

De uitreiking vond plaats in Delft, tijdens een congres ter ere van zijn afscheid van de academische wereld. Hugo Gastkemper werkte van 1999 tot februari 2022 als directeur bij Stichting RIONED, de Nederlandse koepel voor stedelijk waterbeheer. Tijdens zijn werk voor RIONED heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de professionalisering van het vakgebied, de positie van dat vakgebied en de organisatie Stichting RIONED. Zo zijn nu naast alle waterschappen ook vrijwel alle gemeenten lid van Stichting RIONED.

Hugo Gastkemper heeft de riolering maatschappelijk zichtbaar gemaakt en letterlijk boven de grond gehaald en hiermee verschillende werelden met elkaar verbonden. Hieruit is ook het kennisprogramma Urban Drainage opgezet waarmee het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van stedelijk water voor Nederland is behouden en een impuls heeft gekregen. Dit onderzoek kent verschillende onderzoeksthema’s. Het kennisprogramma richt zich op het versterken van onderwijs en onderzoek. Dankzij het programma heeft de TU Delft haar vooraanstaande internationale positie op het vakgebied stedelijk waterbeheer de afgelopen jaren kunnen uitbouwen en een grotere bijdrage kunnen leveren aan het internationale wetenschappelijke onderzoek.