Algemeen directeur Michiel Staatsen tapt een beker gezuiverd afvalwater uit een nanofiltratiemodule (foto: NX Filtration)

NX Filtration start een pilotproject met Industriewater Eerbeek (IWE). De dochteronderneming van drie Nederlandse papierfabrieken IWE richt zich op afvalwaterzuivering. Het doel van de pilot is om hergebruik van afvalwater mogelijk te maken en daarmee het onttrekken van grondwater en de totale watervoetafdruk van de papierfabrieken te verminderen.

IWE zuivert al sinds 1960 proceswater van drie papierfabrieken (Folding Boxboard Eerbeek BV, DS Smith Paper De Hoop Mill en Neenah Coldenhove BV) in Eerbeek. Strengere milieueisen van de overheid en de optimalisering van het productieproces van de papierfabrieken zorgen voor proceswater dat minder gemakkelijk te reinigen is, bleek tijdens een bijeenkomst van de Cleantech Regio op 24 juni dit jaar

Verwijdering micro’s

Daarom wil IWE NX Filtration’s directe nanofiltratie membranen toepassen voor het opwaarderen van de afvalwaterstroom om hergebruik als proceswater bij de papierfabrieken mogelijk te maken. De membranen verwijderen in één stap microverontreinigingen (waaronder farmaceutica, medicijnen, PFAS en insecticiden), kleur en selectieve zouten, maar ook bacteriën, virussen en nanoplastics, uit het afvalwater.

Beursgenoteerd

NX Filtration ging in juni 2021 naar de Amsterdamse beurs tegen een waardering van 550 miljoen euro, terwijl er nog geen winst en nauwelijks omzet wordt gemaakt. Beleggers lijken het volgens een bericht op European Investors steeds letterlijker te nemen dat water het nieuwe goud is. Zo vonden de aandelen van het bedrijf gretig aftrek bij grotere investeerders Teslin, Infestos en M&G die hadden ingetekend op de stukken.

Nieuwe fabriek

NX Filtration wil binnen drie jaar een nieuwe fabriek bouwen in Twente. Inmiddels heeft het twee productielocaties in Enschede, waar het jaarlijks circa 2500 nanofiltratiemodules kan bouwen. Dat productieplafond wordt nu stapsgewijs verhoogd tot 10.000, maar de nieuwe fabriek zal een capaciteit krijgen van circa 80.000 modules. Volgens algemeen directeur Michiel Staatsen zal het aantal werknemers op termijn stijgen van 45 nu naar ‘enkele honderden’.