NX Filtration
Algemeen directeur Michiel Staatsen tapt een beker gezuiverd afvalwater uit een nanofiltratiemodule (foto: NX Filtration).

De Enschedese filtratiespecialist NX Filtration wil deze maand een beursnotering aanvragen in Amsterdam. Met de uitgifte van nieuwe aandelen hoopt de producent van innovatieve waterzuiveringstechnologie 150 tot 165 miljoen euro op te halen. Deze opbrengst zal worden geïnvesteerd in de verdere groei van de onderneming, met onder meer de bouw van een nieuwe fabriek.

De ontwikkelingen gaan snel bij NX Filtration. In 2019 sloot het in 2016 opgerichte bedrijf van professor Erik Roessink, buitengewoon hoogleraar membraantechniek aan de Universiteit Twente, zich nog aan bij het Water Experiment Center Twente, gevestigd in een grote proefhal op het terrein van de rioolwaterzuivering van Glanerbrug. Daar huurde het een deel van de hal om te experimenteren met holle-vezelnanofiltratie. NX Filtration installeerde twee pilotinstallaties in Glanerbrug, die elke dag draaien op een realistische schaal “net voor grootschalig”. Erik Roessink koos voor het WECT vanwege de beschikbaarheid van het effluent. “Je kunt in het lab een paracetamol oplossen in een emmer, maar bij WECT heb je het echte uitgangsproduct.”

Baanbrekend concept
Vanuit het WECT ontstond ook een samenwerking met Jotem Waterbehandeling en Van Remmen UV Technology. De drie watertechnologiebedrijven uit Oost-Nederland bedachten een hybride concept dat een eind kan maken aan de lozing van alle organische microverontreinigingen door rwzi’s. Hun concept combineert het beste van holle-vezelnanofiltratie en geavanceerde oxidatie met UVC-licht.

80.000 modules
NX Filtration wil binnen drie jaar een nieuwe fabriek bouwen in Twente. Inmiddels heeft het twee productielocaties in Enschede, waar het jaarlijks circa 2500 nanofiltratiemodules kan bouwen. Dat productieplafond wordt nu stapsgewijs verhoogd tot 10.000, maar de nieuwe fabriek zal een capaciteit krijgen van circa 80.000 modules. Volgens algemeen directeur Michiel Staatsen zal het aantal werknemers op termijn stijgen van 45 nu naar ‘enkele honderden’.

Positieve reacties
In 2020 werd 1,1 miljoen euro aan omzet geboekt bij een brutomarge van 57 procent, maar NX Filtration verwacht dat de markt waarin het bedrijf actief is, zal groeien tot 15 miljard dollar tegen 2030. NX Filtration deed de afgelopen jaren proeven in onder meer Zweden, Indonesië en Hongarije, op de Filipijnen en bij een producent van frisdrank in de VS. De reacties in die landen waren positief. Bij bierbrouwerij Grolsch doet NX Filtration momenteel ook een test met hergebruik van afvalwater.

Beursgang
Investeringsmaatschappij Infestos uit Enschede is meerderheidsaandeelhouder van NX Filtration. Infestos is eigendom van Bernard ten Doeschot, voormalig grootaandeelhouder van Norit. Ten Doeschot en Roessink kennen elkaar goed: Roessink werkte tussen 1989 en 2013 voor X-Flow, Norit en Pentair, de tegenwoordige eigenaar van Norit. Circa 30 procent van het aandelenkapitaal zal naar de beurs worden gebracht en zowel institutionele beleggers als particulieren kunnen op de beursgang inschrijven. Bij de beursgang doen Infestos voor 10 miljoen euro en de investeerders Teslin en M&G elk voor 28 miljoen euro mee. De introductiekoers en welk belang de drie bestaande investeerders hebben in NX Filtration, wordt binnenkort bekendgemaakt. Berenberg en ABN AMRO zullen de beursgang van NX begeleiden

NX Filtration
Uit het Twentekanaal wordt geen drinkwater meer gewonnen, maar NX Filtration zegt het water zodanig te kunnen zuiveren dat dit wel weer kan (foto: NX Filtration/Cees Elzenga).