Jeannette den Boer en Stefan Coppers maken een wereldreis om te ervaren hoe klimaatverandering het dagelijks leven elders op aarde nu al ontregelt. Nijhuis Industries ondersteunt hun wereldreis om klimaatverandering in beeld te brengen. Op maandag 4 februari ging de eerst aflevering online, uit een reeks van 12. “We begonnen superpositief aan deze reis. Maar veel mensen die we spreken, zijn behoorlijk negatief. Wat klimaatverandering betreft is het niet vijf vóór, maar vijf over twaalf.”

Het koppel heeft al een flinke reis achter de rug en was tijdelijk in Nederland voor de lancering van ‘Waterlanders’. Zij zijn de afgelopen tijd in Kenia, Miami, Mexico Stad, Groenland en Jordanië geweest om te kijken wat de gevolgen zijn van de klimaat veranderingen. De komende maanden staan India, Vietnam, China en Kirabati nog op de planning.

In Kenia hebben Jeannette en Stefan een week gelogeerd bij de Masai en zag het leven er heel anders uit dan gewend. “Na drie dagen had ik vreselijke nekpijn” zegt Jeanette na iedere ochtend om 6 uur op te moeten staan om water te halen, waar ze tien kilometer voor moest lopen. De wandeltocht naar water was al zwaar door de hitte van veertig graden, de tien liter water op je rug tijdens de terugweg maakte dit er niet makkelijker op. “Water is zo’n primaire levensbehoefte, maar die vrouwen hebben er een halve dagtaak aan. Elke dag opnieuw,” zegt Stefan. “Bovendien staat staat er ook geen terechte beloning tegenover, je kan niet na een lange dag heerlijk ontspannen met een warme douche. Je kunt je enkel afspoelen met een kopje slootwater, dat vervolgens ook wordt herbruikt om kleren te wassen.”

Verder hebben zij ook in Mexico gezien dat de inwoners van de hoofdstad in de rij moeten staan bij een watertank om hen dagelijksebehoeftes te kunnen voorzien. Dit zorgt ervoor dat er geen tijd over blijft om te werken, terwijl ze gedwongen zijn om flessen met water te kopen, wat duurder en milieubelastender is dan kraanwater.

Woensdag 6 februari zijn Jeanette en Stefan vertrokken richting India om een duik te nemen in de Ganges. Door al het geloosde afval en de lijken die er verbrand worden is het hier buitengewoon smerig, ook doordat ‘wij’ kleren kopen van merken die verfstoffen lozen in deze rivier, zijn we deels medeplichtig aan het vervuilen van de rivier waar een kwart van de Indiase bevolking afhankelijk van is.

Klik hier voor het hele artikel, gepubliceerd in het AD