Nederlandse pompen naar de Verenigde Naties in Djibouti

Djibouti, een van de warmste en droogste landen ter wereld en gelegen in de hoorn van Afrika. Je zou het niet verwachten maar de laatste jaren wordt het land geteisterd door zware regenval en overstromingen. Voor de bevolking zijn de gevolgen enorm, daarom hebben de Verenigde Naties besloten te investeren in mobiele noodpompen en leidingsystemen. 

Eind vorig jaar heeft UNDP – het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties – een inventarisatie laten maken naar de cruciale overstromingslocaties in Djibouti. In totaal zijn er dertien “hot spots” aangewezen waar tijdelijke pompinstallaties moeten voorkomen dat er in de toekomst nog meer levens worden geëist bij hevige regenval. 

In februari werd de tender gepubliceerd waarop het Nederlandse bedrijf BBA Pumps samen met African Generator Company uit Zuid Afrika als consortium met succes hebben ingeschreven. Het betreft een levering van mobiele noodpompen inclusief leidingen en toebehoren. Daarnaast was een uitgebreid test- en trainingsprogramma voor de lokale mensen een belangrijk onderdeel van totale opdracht. 

Een mooie Afrikaanse ervaring 

Eindelijk is het dan zover, eind augustus zijn containers gearriveerd in de moderne haven van Djibouti. Op uitnodiging van UNDP werden we warm onthaalt in een verrassend klein maar zeer strategisch gelegen land aan de Golf van Aden. In totaal zijn er circa twintig enthousiaste mensen (lokale brandweerlieden en civiele techniek) drie dagen lang vrijgemaakt om deel te nemen aan het BBA Pumps trainingsprogramma. 

We starten in het UNDP hoofdkantoor met een classroom training. Voor de Franstalige mensen waren professionele vertalers aanwezig. Na de cursus basis pomptechniek zijn alle onderwerpen rondom mobiele noodpompen de revue gepasseerd. Logistieke handling, installatie- en onderhoudswerkzaamheden en opslagtips. 

Het hoogtepunt was de Site Acceptance Test bij een recent aangelegd kunstmatig meer met voldoende ruimte voor een uitgebreide demonstratie. De opkomst was enorm, bijna vijftig mensen waaronder een camerateam van Djibouti television en de minister van binnenlandse zaken waren aanwezig om de pompen aan het werk te zien. En bij een gevoelstemperatuur van 45°C is de waterstroom dat de BA150E pompen een welkome verkoeling!