De MBR-installatie in de verdachte waterbak in Boxtel (foto: Hydro Business).

Kamerleden Van den Brenk (50 Plus) en Van Kooten-Arissen (PvDD) hebben eind september vragen gesteld aan het kabinet over het gebrek aan inspectie op biologische waterzuiveringen. Uit een publicatie in het Brabants Dagblad bleek namelijk dat er in Nederland 200 biologische waterzuiveringen niet worden geïnspecteerd als mogelijke bron van legionella, terwijl er mogelijk wel risico’s op verspreiding bestaan.

In Brabant raakten de afgelopen jaren 123 mensen besmet met legionella waarvan er elf zijn overleden. De besmettingshaarden werden gevonden bij de vleesverwerkende bedrijven Vion en Rendac. Van den Brenk en Van Kooten-Arissen vragen de ministers van Infrastructuur en Waterstaat, Medische Zorg en Binnenlandse Zaken om opheldering en pleiten voor extra toezicht.

Risico’s internationaal wel bekend
Van Kooten-Arissen wijst er ook op dat er in 1957 in Austin, Minnesota ook een uitbraak van legionella plaatsvond bij een vleesverwerker. Volgens het programma Zembla (29 september) is er internationaal-wetenschappelijke informatie voorhanden die de verspreiding van de legionellabacterie bij waterzuiveringsinstallaties in Son en Boxtel had kunnen voorkomen. Zo schijnen er wetenschappelijke studies te zijn uit Finland en Noorwegen over waterzuiveringsinstallaties van waaruit legionella is verspreid.

Nieuws in het buitenland
De GGD’s Hart voor Brabant en Brabant-Zuidoost zagen die studies tijdens het bronnenonderzoek over het hoofd. Inmiddels is er ook in het buitenland aandacht voor de Nederlandse uitbraak. Op de pagina van Centers for Disease Control and Prevention (CDC), Amerikaanse RIVM, verscheen de studie, ‘Two Community Clusters of Legionnaires’ Disease Directly Linked to a Biologic Wastewater Treatment Plant, the Netherlands’.

Uitbraak bij Defensie
Legionella krijgt de laatste tijd veel aandacht in de Tweede Kamer. Een week eerder riep kamerlid Thierry Baudet (FvD) het ministerie van Defensie op tot actie in verband met de legionella-uitbraak bij Defensie in Schaarsbergen. Volgens een woordvoerder van Defensie is de bacterie inmiddels bestreden en is het personeel niet in gevaar geweest.