Defensie: veiligheid personeel niet in gevaar geweest bij legionella vondst

Forum voor Democratie heeft 24 september minister Ank Bijleveld van Defensie opgeroepen om ‘orde op zaken’ te stellen bij de ‘legionella-uitbraak’ op de kazerne in Schaarsbergen. Volgens een woordvoerder van Defensie is er geen sprake van een uitbraak, maar is de minst schadelijke variant van de bacterie een maand geleden in een waterleiding gevonden en inmiddels bestreden.

De veiligheid van het personeel is nooit in gevaar geweest, benadrukt de woordvoerder. Tijdens onderhoud aan een brandblusinstallatie in een kazernegebouw in augustus van dit jaar heeft het water in de leidingen tijdelijk stilgestaan. Tijdens een controle van het water is de minst schadelijke variant van de legionellabacterie aangetroffen. Het is volgens de woordvoerder een standaard procedure om na een verbouwing, waarbij het sanitair langdurig niet wordt gebruikt, voor verdere ingebruikname een legionella steekproef uit te voeren.
De leidingen zijn gespoeld en op 26 september thermisch gereinigd door een gespecialiseerd bedrijf. Er is volgens de woordvoerder dus geen sprake van ‘besmet drinkwater op de slaapkamers’ en ‘geen budget om de legionellabacterie te bestrijden’, zoals de FVD in een bericht op de website schrijft. De minister moet de vragen nog beantwoorden.

Lees hier het bericht op de FVD-site