Wetsus maakt deel uit van het NEW-consortium.
Wetsus is gevestigd op de Watercampus. (foto: Gouwenaar/Wikimedia Commons).

De gemeente Leeuwarden is in de race om een Europese Innovatietitel in de wacht te slepen. Dankzij watertechnologie behoort de stad nu tot de laatste acht finalisten voor de ‘European Rising Innovative City 2021’.  De Europese Commissie kent deze titel jaarlijks toe aan de meest innovatieve, middelgrote stad van Europa. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de European Innovation Council Summit op 24 en 25 november en krijgt 500.000 euro.

Veel innovaties in Leeuwarden zijn afkomstig van de WaterCampus. Hier werken Wetsus, CEW en de Water Alliance samen met bedrijven, onderzoekers, studenten en overheden om baanbrekende innovaties op het gebied van watertechnologie te ontwikkelen. Deze innovaties dragen vaak niet alleen bij aan betere waterkwaliteit, maar faciliteren vaak ook de verduurzaming van andere sectoren. Denk aan de landbouw, energiesector of gezondheidszorg.

Innovaties

Door samen te werken met andere sectoren en innovators in verbanden zoals Innovatie Pact Fryslân ontstaan innovaties die bijvoorbeeld helpen om de melkproductie te verduurzamen (Wafilin Systems) of energie opwekken middels elektrodialyse van zoet en zout water (REDstack).

Blue Delta

In samenwerking met de regio, die vaak als proeftuin voor Leeuwarder innovaties functioneert, wil Gemeente Leeuwarden in de komende jaren haar innovatiekracht in watertechnologie blijven gebruiken om een duurzame, schone en gelukkige regio te realiseren, de zogenaamde Blue Delta.