De vergistingstank ging 21 februari op transport naar Zweden (foto: Landustrie).

Landustrie in Sneek heeft 21 februari een unit voor de behandeling van zwart water naar de Zweedse stad Helsingborg getransporteerd. Het apparaat maakt deel uit van de nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie RECO LAB in de wijk Oceanhammen. Desah verzorgde het ontwerp van de installatie die waardevolle grondstoffen zoals meststoffen en biogas én warmte terugwint.

Helsingborg is één van de snelst groeiende steden in Zweden. Over 15 jaar heeft de stad naar verwachting meer dan 40.000 nieuwe inwoners aangetrokken. Daarom verrijzen er nu al jaarlijks 1000 nieuwe woningen.

Vermaler voor verwerken voedselafval

Eén van de eerste nieuwe stadsdelen is Oceanhamnen. In de nieuwe woningen en gebouwen zal het grijs- en zwartwater gescheiden worden ingezameld en verwerkt. De keukens krijgen een vermaler voor het verwerken van voedselafval.

Doordat het zwarte water zo geconcentreerd is kan het veel effectiever worden behandeld en kunnen er meer componenten worden teruggewonnen dan op een normale rwzi. Een groot deel van de micro’s wordt verwijderd in de vergistingsstap van zwart water, stelt Landustrie

Landustrie ontving van het Zweedse bedrijf NCC de order voor het realiseren van de elektromechanische werken voor de nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie. NSVA een overkoepelend Zweeds waterbedrijf waar zes steden deel van uitmaken, brengt het project tot stand. Het RecoLab, waar de installatie komt, krijgt een educatieve functie en fungeert eveneens als testlocatie voor het ontwikkelen van nieuwe technologieën.