KWR wint prestigieuze #EUvsVirus Hackathon met bewakingstechniek voor rioolwater in strijd tegen pandemieën

In de #EUvsVirus Hackathon werkten onderzoekers van KWR samen met collega’s uit Spanje (EURECAT – Technology Centre of Catalonia), Griekenland (Universiteit van Thessalië, Nationale Technische Universiteit van Athene) en het Verenigd Koninkrijk (Universiteit van Exeter). In drie uiterst hectische dagen ontwikkelde het team een oplossing om de uitbraak van een pandemie ad hoc te voorspellen traceren en volgen: Sewers4COVID.

Het evenement #EUvsVirus, was georganiseerd door de European Innovation Council (Europese Innovatieraad). Deze pan-Europese hackathon was bedoeld om partijen uit het maatschappelijk middenveld, innovators, partners en investeerders vanuit heel Europa samen te brengen om innovatieve oplossingen te laten ontwikkelen voor uitdagingen gerelateerd aan het coronavirus. Bijna 21.000 mensen uit ruim vijftig landen namen deel aan het evenement, dat werd gehouden van 24 tot 27 april 2020.

Sewers4COVID tool

KWR had de aanwezigheid van het virus in rioolwater al onderzocht en gevolgd en had al in een vroeg stadium, toen er nog geen mensen waren getest op het virus, aanwijzingen dat het virus aanwezig was in de bevolking (bijvoorbeeld in Amersfoort en op Terschelling). Het team ontwikkelde een prototype voor een instrument, Sewers4COVID, dat de bewaking van rioolwater combineert met machine learning om de uitbraak van een pandemie ad hoc te voorspellen, traceren en volgen. In deze aanpak wordt ook rekening gehouden met sociaaleconomische omstandigheden om kwetsbare groepen, die bij uitstek risico lopen, te identificeren. Met Sewers4COVID kunnen snel en kostenefficiënt de hot spots in het hele land in kaart worden gebracht: de locaties waar het virus is aangetroffen en de verspreiding ervan. Dat stelt overheden in staat om de benodigde maatregelen te treffen en op voorhand middelen in te zetten om de bevolking in de betreffende gebieden te beschermen tegen een pandemie.

De winnaars van de hackathon worden uitgenodigd voor een driedaagse Matchathon (22-25 mei a.s.) om investeerders en financiering aan te trekken, zodat het prototype kan worden uitgewerkt tot een volwaardig inzetbaar system ter ondersteuning van besluitvorming (Decision Support System).

Het Sewers4COVID team

  • University of Exeter (UK): Albert Chen, Mehdi Khoury, Gareth Lewis
  • EURECAT (Spain): Gabriel Anzaldi Varas, Xavier Domingoin, Lluis Echeverria, Marc Ribalta Gené
  • University of Thessaly (Greece): Chrysi Laspidou, Dimitris Kofinas, Alexandra Ioannou
  • National Technical University of Athens: Maria Papadopoulou
  • KWR (Netherlands): Dragan Savic, Lydia Vamvakeridou-Lyroudia, Frederic Béen, Gertjan Medema