KSB levert pompen voor Europa’s grootste afvalwaterproject

KSB heeft de 21 hoofdpompen geleverd voor het grootste Europese afvalwaterproject van dit moment, het Emscher afvoerriool. De pompen worden ingezet in de twee nieuwe pompstations van het Emscher coöperatie in Bottrop en Gelsenkirchen. KSB levert hiervoor een speciaal op dit project afgestemde uitvoering van de pompserie Sewatec. De Sewatec-serie van KSB wordt wereldwijd in een groot aantal afvalwaterpompstations ingezet.

De grootste aggregaten hebben een aandrijfvermogen van 470 kW elk en een capaciteit van 6.480 m3/uur. Technisch opmerkelijk is de uitvoering van de behuizing van de pompen. In tegenstelling tot de standaarduitvoering van de Sewatec-serie hebben de KSB-engineers een behuizing ontwikkeld met tangentiële persflensen waardoor een nog beter rendement wordt bereikt. Ook de waaiers zijn geoptimaliseerd voor een zeer goed rendement en garanderen tegelijkertijd een hoge betrouwbaarheid.

Op de testbank leverden de pompen een beter rendement dan met computersimulatie (CFD) was berekend. Speciaal voor het pompstation in Gelsenkirchen heeft de KSB fabriek in Halle/Saale, waar alle aggregaten voor dit project worden geproduceerd, twee zeer grote pompen in blokuitvoering gebouwd.

De pompstations Bottrop en Gelsenkirchen zullen worden ingezet om het afvalwater uit het oostelijke Emscherdal naar hoger gelegen riooltracés te verpompen. Van daar stroomt het water naar de waterzuiveringsinstallaties. Over een lengte van 51 km neemt het Emscher afvoerriool het afvalwater van meer dan 1,8 miljoen inwoners en van omliggende industrie en bedrijven in. Het afvalwater wordt gevoerd naar de zuiveringsinstallatie Bottrop en naar de zuiveringsinstallatie aan de monding van de Emscher in Dinslaken

KSB is één van ’s werelds meest vooraanstaande producenten van pompen, afsluiters en bijbehorende systemen voor industrie en gebouwentechniek, water- en afvalwaterbeheer alsmede energietechniek en mijnbouw. Het concern is met eigen verkooporganisaties, productie- en servicebedrijven op alle continenten vertegenwoordigd. De Nederlandse dochteronderneming KSB Nederland is gevestigd in Zwanenburg.