JustNimbus lanceert eerste slimme, digitaal gestuurde regenwateropvangsysteem voor thuisgebruik

50% drinkwater besparen en het riool met 90% ontlasten.

Dankzij de nieuwe, weersafhankelijke regeling en de mogelijkheid om het opvang- en beheersysteem voor regenwater realtime te monitoren, is JustNimbus het slimme alternatief voor infiltratiekratten.

Het Nederlandse JustNimbus biedt al langer een duurzame oplossing tegen de groeiende drinkwaterschaarste, met een innovatief regenwaterbeheersysteem waarmee huishoudens tot wel 50% op hun drinkwater kunnen besparen. Een enorme platte waterzak, die in vrijwel elke kruipruimte past, vormt de basis van dit systeem. In de meeste huishoudens blijft zo’n kruipruimte anders toch onbenut.

Slimme drinkwaterregeling

Aan het regenwatersysteem heeft JustNimbus nu een slimme regeling toegevoegd. Dankzij deze regeling kunnen gebruikers altijd en overal hun regenwaterdata monitoren, zoals hoeveel regenwater er in hun systeem zit, hoeveel water zij al hebben bespaard op hun drinkwatergebruik en hoeveel water er uit het systeem wordt gepompt. Het systeem is bovendien op afstand te servicen en te updaten.

Koppeling aan de weersvoorspelling

Alle informatie die op het dashboard van de JustNimbus regenwaterinstallatie zichtbaar is, is ook af te lezen op het persoonlijke online dashboard. Bovendien is er nu ook een koppeling van het systeem aan de actuele plaatselijke weersvoorspellingen mogelijk, waardoor de efficiëntie van het regenwatersysteem kan worden verhoogd. Wanneer er bijvoorbeeld regen op komst is en de waterzak heeft onvoldoende vrije buffer om die regen op te vangen, kan hierop worden geanticipeerd door gecontroleerd de bufferruimte te vergroten. Het systeem gaat dan zelf water lozen in bijvoorbeeld de tuin en tipt de gebruiker om extra regenwater te gebruiken, bijvoorbeeld door een was te draaien. Hierdoor verdwijnt het water gecontroleerd voordat het regent. De eerste slimme JustNimbus-installaties draaien al succesvol.

Betere alternatief voor infiltratiekratten

Het regenwaterbeheersysteem van JustNimbus is voor particulieren een perfect alternatief voor het ingraven van infiltratiekratten in hun tuin. Dit is een dure en ingrijpende operatie en bovendien raken deze kratten na verloop van tijd vaak verstopt en vermindert de werking ervan. Het systeem van JustNimbus is slimmer, goedkoper, eenvoudiger en waterbesparender. Bovendien kan het regenwater met Just Nimbus ook in huis worden gebruikt, voor het doorspoelen van de wc of het draaien van de was.

Nieuwbouwprojecten

De bedenker van het ingenieuze regenwatersysteem is Iwan Fransen (1980). Hij kwam er zo’n tien jaar geleden als projectmanager bij een woningverbouwing achter dat er wel regenwatersystemen bestonden, maar dat die allemaal erg duur, ingewikkeld en inefficiënt waren. De ingenieur ontwierp daarom zelf een regenwatersysteem met een waterzak in de hoofdrol: eenvoudig, efficiënt én betaalbaar voor particulieren. Fransen: “Gebouwen worden steeds duurzamer en slimmer. Ons digitaal gestuurde regenwatersysteem sluit daarbij aan. Het leent zich ook uitstekend voor toepassing in nieuwbouwprojecten, waarin het al verplicht is om zelf je regenwater af te voeren, om toekomstige wateroverlast in de omgeving te beperken.”

Waterhuishouding onder druk

De Nederlandse waterhuishouding komt steeds meer onder druk te staan. Door klimaatverandering komen extreme regenval en lange periodes van droogte vaker voor, terwijl het drinkwater schaarser wordt. Zo zal Amsterdam volgens recente berichten binnen 5 tot 10 jaar met een drinkwatertekort kampen. Het doel van JustNimbus is dan ook ervoor te zorgen dat we geen schaars drinkwater meer gebruiken voor bijvoorbeeld het besproeien van de tuin en het doorspoelen van de wc. Het zachte, kalkarme regenwater is bovendien ideaal voor het besproeien van je tuin en het wassen van je kleding. Dat is goed voor milieu, klimaat én portemonnee.

Zo werkt het digitaal aangestuurde regenwatersysteem van JustNimbus

 1. Regenwater wordt opgevangen
  Als er regen op je dak valt, wordt die via de regenpijp naar het JustNimbus systeem geleid. Op de pijp wordt eerst een filter geplaatst, die vuil tot wel 280 micron uit het water weghaalt. Zo stroomt er altijd schoon regenwater de waterzak in.
 2. Water wordt gedistribueerd
  De waterzak en alle benodigde techniek om het systeem te laten werken, bevinden zich in de kruipruimte onder het huis. Zodra er een watervraag is vanaf toilet, (buiten)kraan of wasmachine, slaat de hydrofoorpomp aan en wordt het water daarheen gedistribueerd.
 3. Het systeem blijft altijd goed werken
  De pomp zorg ervoor dat de waterleidingen altijd onder druk staan, net als bij een drinkwaterleidingsysteem. Mocht de watervoorraad in de zak bijna op zijn, dan opent de elektronische regelaar een speciale klep, die ervoor zorgt dat er een minimale benodigde hoeveelheid drinkwater in het systeem kan stromen. Zo blijft het systeem altijd goed werken.
 4. Realtime monitoren
  Dankzij de digitale aansturing en het online dashboard kan de gebruiker altijd en overal de relevante informatie over het systeem aflezen. Een koppeling aan de weersvoorspellingen maakt het mogelijk de efficiëntie van de installatie nog verder te vergroten.

Een slim, drinkwatersysteem van JustNimbus met internet-koppeling en voorspellende functie op basis van het weer, heb je vanaf € 3695,– inclusief de vakkundige installatie.