
Nog meer dan op voorgaande edities komt innovatie in beeld tijdens deze editie van Aqua Nederland Vakbeurs, die op 13 maart in Gorinchem begon. Naast de blauw geplaveide Innovatiestraat en themaroutes over de beursvloer, vormen het Kennistheater en de AquaLounge de locaties waar op de eerste drukke en levendige beursdag tal van innovaties worden gepresenteerd.
Het idee voor een Innovatiestraat kwam van directeur Hein Molenkamp van WaterAlliance en is door de beursorganisatie gretig opgepakt. Tijdens de Aquatech in oktober bleek de Innovation Avenue een schot in de roos. “Met een Innovatiestraat creëer je voor bezoekers een duidelijk zichtbare plek voor innovaties. Je zet de spotlamp op Nederlandse watertechnologie. Bezoekers die naar de beurs komen voor iets nieuws, zien meteen dat ze hier op hun wenken worden bediend. Al vind je ook elders op de beursvloer tal van bedrijven met innovatieve producten. De exposanten op de Innovatiestraat bestaan ook beslist niet alleen uit bedrijven die bij WaterAlliance zijn aangehaakt”, zegt Molenkamp.

‘Nieuwe dynamiek was hard nodig’
De Innovatiestraat telt negentien bedrijven. Bijna de helft van de exposanten biedt innovaties op het gebied van automatisering en sensoring. Ook directeur Frank Buijs van brancheorganisatie Envaqua vindt de Innovatiestraat veel toegevoegde waarde voor de vakbeurs bieden. “Er is nieuwe dynamiek toegevoegd en dat was hard nodig”, vindt Buijs. “De brede opzet van Aqua Nederland is goed, maar er is interesse in meer thema’s.” Die uitspraak baseert Buijs op marktonderzoek van de brancheorganisatie. Als voorbeeld noemt hij sensoring en automatisering. “De technische ontwikkelingen in deze disciplines gaan razendsnel.” In het onderzoek komt ook de nadrukkelijke roep naar voren om aandacht aan maatschappelijke vraagstukken te geven. “In onze achterban is grote behoefte om onze rol in de circulaire economie vorm te geven.” Tijdens de vakbeurs organiseert Envaqua samen met NWP (Netherlands Water Partnership) en WaterAlliance dagelijks kennisseminars gedurende de Nationale Watertechnologie Week. Op de eerste beursdag is een seminar gewijd aan de zuivering van medicijnresten en pathogenen. “Een onderwerp dat de gemoederen in de watersector bezighoudt”, weet Buijs.
Dagelijkse themaroutes op elk willekeurig moment
Ook nieuw is dat bezoekers elke dag een nieuwe themaroute over de beursvloer kunnen kiezen. “De route mogen ze zelf lopen wanneer hen dat uitkomt. Ze worden niet op vaste tijdstippen door een gids rondgeleid”, vertelt accountmanager Esther Rodenburg van beursorganisator Easyfairs. Daar is nadrukkelijk voor gekozen, legt ze uit, omdat de dynamiek van een beurs het niet toelaat strakke tijdstippen voor dit soort kennisonderdelen aan te houden. “Dat werkt niet.”
Weg naar Kennistheater nog niet gevonden
Dat laatste geldt zeker voor het Kennistheater, waar beursexposanten hun presentaties mogen houden. Op de rijen van stoelen is op deze eerste beursdag slechts een handvol geïnteresseerden te vinden. “We hebben de bedrijven nadrukkelijk geadviseerd om hun relaties hiervoor uit te nodigen. Dat zorgt meteen voor meer aanloop. Maar wellicht is dat lastig te regelen. Echter, na één dag mag je nog niet de conclusie trekken dat er geen animo voor het Kennistheater is. De komende dagen staan er nog veel interessante presentaties op het programma.”
Recordaantal standhouders
Op de beursvloer staat het recordaantal van 360 standhouders. Een exact bezoekersaantal voor de eerste beursdag kan Rodenburg aan het eind van de dag nog niet noemen. Vorig jaar trok Aqua Nederland Vakbeurs bijna tienduizend bezoekers. “Uit het aantal voorregistraties dat we hebben ontvangen, blijkt dat we voor deze editie op eenzelfde aantal zullen uitkomen. We zien dat de beurs breder is dan waterzuiveringstechnologie. Zo is er ook veel te doen rond stedelijk waterbeheer. Ook komen er meer bezoekers uit de industrie, niet alleen de waterschappen en de drinkwaterbedrijven.”
CirTec en KNN Cellulose richten BV op
Op de Innovatiestraat stelt CirTec zijn CellVation-technologie ten toon om cellulosevezels terug te winnen uit toiletpapier uit huishoudelijk afvalwater voor hergebruik in onder meer de wegenbouw. Sinds medio 2017 heeft het bedrijf een demo-installatie in gebruik op rwzi Geestmerambacht nabij Alkmaar, die dagelijks 400 kilo cellulose produceert. De winnaar van de Aquatech Innovation Award gaat donderdag op de laatste beursdag met partner KNN Cellulose, dat de teruggewonnen cellulose opwerkt tot bruikbaar product, de handtekening zetten onder de oprichting van een BV voor de verdere vermarkting van de recyclingtechnologie. Op dit moment wordt de bouw van een fullscale installatie onderzocht, vertelt salesmanager Marit van Veen. “Toen we hoorden van de Innovatiestraat, wilden we hier beslist niet ontbreken. Aqua Nederland is een interessante beurs, waar bezoekers komen die concrete en praktische oplossingen zoeken, zowel vanuit de overheid als vanuit de industrie.”

Veel gesprekken met concullega’s
Voor salesmanager Sandor Peper van RWB Almelo is het de eerste keer dat hij op Aqua Nederland staat. Het bedrijf zelf, aannemer van publieke en industriële waterzuiveringen, is al jaren vaste exposant op de vakbeurs. “Echte leads hebben we vandaag niet gehad. Wel zijn er veel klanten op bezoek geweest. Ook met de concullega’s wordt druk gepraat. Het gaat niet alleen om de inhoud. Je komt hier blijkbaar ook om te netwerken.” Een aantal stands verderop is accountmanager Water Ad van Vreeswijk van Hollander Techniek tevreden over de drukte tijdens deze eerste beursdag. Het bedrijf is gespecialiseerd in elektrotechnische installaties en procesautomatisering van rwzi’s en drinkwaterstations. “We hebben er niet spontaan nieuwe business uitgekregen, maar er zijn veel relaties langs geweest. Ook relaties die ik al jaren niet meer heb gezien. In dat opzicht lijkt het wel een reünie. Waar ik erg blij van wordt, is de gemeenschappelijke interesse in het vak en de energie die ik hier tegenkom.”
Veel standhouders beleefden een rustige ochtend
Salesmanager Walewijn van der Weegen van Flexim zegt juist terug te kijken op een aantal interessante leads. De instrumentatieleverancier presenteert een nieuwe regelunit voor zijn opklembare ultrasone flow- en temperatuurmeters. “We hebben veel aanloop gehad, niet alleen van mogelijk geïnteresseerden uit de drinkwatersector, maar ook bedrijven die zwembaden onderhouden.” Business development-manager Rob Smulders van VEGA Meet- en Regeltechniek heeft het na een rustige ochtend ‘gezellig druk’ gehad op de stand. De rustige ochtend is wellicht toe te schrijven aan het feit dat de beursvloer al om 10 uur openging. In eerdere edities was dat pas in de middag. “Driekwart van de mensen die langskwamen, zijn relaties. Netwerken is belangrijk in deze markt. Toch hebben we ook wat directe vragen gekregen om later weer eens na te bellen.”
Vakbeurs Aqua Nederland is nog geopend tot en met donderdag 15 maart.