Hydraloop
Hydraloop-oprichters Arthur Valkieser en Sabine Stuiver (links) nemen de WIPO Award in ontvangst (foto: Hydraloop).

De World Intellectual Property Organization (WIPO), een agentschap van de Verenigde Naties, heeft waterrecyclesysteem Hydraloop als winnaar verkozen van het WIPO Global Awards Program. Het programma noemt Hydraloop een ‘uitzonderlijke onderneming die met haar intellectueel eigendom op een innovatieve en slimme manier helpt om wereldwijd de watercrisis op te lossen en de kwaliteit van leven te verbeteren’.

Hydraloop heeft gepatenteerde technologie ontwikkeld waarmee waterverbruik wereldwijd substantieel verminderd kan worden. Als gevolg van menselijk handelen en de effecten van de klimaatverandering kampen grote gebieden in de wereld, óók in Nederland en Vlaanderen, met waterstress. Arthur Valkieser, de ceo van Hydraloop: “Deze award is een geweldige erkenning van de waarde van ons intellectueel eigendom (IP) en de impact van Hydraloop in de strijd tegen het snel groeiend wereldwijde tekort aan schoon water. Onze technologie, die vrij is van filters, membranen en chemicaliën en onze gepatenteerde IP zijn uniek en veranderen de markt. Met de oplossingen van Hydraloop kan iedereen – waar ook ter wereld – zelf actie ondernemen en water besparen.”

Global Awards programma

Het Global Awards programma is geworteld in WIPO’s missie om te zorgen voor een wereld waarin innovatie en creativiteit worden ondersteund door intellectueel eigendom. Het programma van de WIPO is een erkenning van de centrale rol van innovatieve en creatieve activiteiten van mkb-ondernemingen die intellectuele eigendomsrechten inzetten om oplossingen te ontwikkelen die een positieve bijdrage leveren, in economisch, sociaal en cultureel opzicht. De prijs wordt toegekend op basis van succesvolle commercialisering van IP en het positieve effect ervan op de samenleving.

Gevulde prijzenkast

De WIPO Global Award is niet de eerste internationale prijs die Hydraloop ten deel valt. De Nederlandse onderneming werd bijvoorbeeld in 2020 al bedolven onder de prijzen op de Consumer and Electronics Show (CES) in het Amerikaanse Las Vegas. Twee jaar eerder ontving het – toen nog startende – bedrijf tijdens de European Water Technology Week in Leeuwarden de Water Alliance Innovation Stimulation Award. In 2020, tijdens de twaalfde Europese innovatietop in het Europees Parlement, won mede-oprichter Sabine Stuiver bovendien de Eutop50 Award Vrouwelijke ondernemer duurzame innovatie. Ook won Hydraloop, eveneens in 2020, de Sprout Challenger50 Award, van het businessplatform mt/sprout. Dat riep het bedrijf uit tot de meest uitdagende onderneming van Nederland.

Wereldwijd partnernetwerk

Hydraloop ontwerpt en produceert gedecentraliseerde, consumentvriendelijke, IoT-connected, compacte en schaalbare grijswaterrecyclingproducten voor woningen en commercieel vastgoed, waardoor het waterverbruik met tot 45 procent wordt verminderd. Het bedrijf heeft inmiddels een wereldwijd partnernetwerk van meer dan 120 partners in meer dan 50 landen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland en Hydraloop heeft kantoren in de Verenigde Staten en het Midden-Oosten, evenals vertegenwoordigers in Canada en Australië. Onlangs kwam het bedrijf nog in het nieuws toen het 4,5 miljoen euro ophaalde bij investeerders, waaronder AMAVI Capital, het Amerikaanse The Future of Water Fund en het Britse Crowdcube.