De hovercraft beweegt zich over de Marker Wadden (foto: Straystonephoto).

Deze maand is gestart met het grootschalig inzaaien van riet op Marker Wadden, de natuureilanden die momenteel in het Markermeer worden aangelegd. Bij dat zaaien wordt gebruikgemaakt van een speciaal luchtkussenvaartuig. Volgens baggerbedrijf Boskalis, dat de Marker Wadden aanlegt, is zo’n hovercraft ideaal voor het zaaien. Boskalis heeft de zaaimethode zelf bedacht.

Het riet wordt uitgezaaid over drooggevallen slibvelden van de archipel die in de eerste fase uit vijf eilanden zal bestaan. Hiervoor wordt zaad van riet uit het Zwarte Meer gebruikt. Riet neemt veel water op en helpt zo mee aan versteviging van de eilandbodem die nu nog erg drassig is. Eerder deze zomer is ook al riet gezaaid. Die zaadjes zijn ontkiemd tot kleine rietplantjes.

Geen helikopter
Een andere optie om het riet te zaaien op de slappe oppervlaktes met slib en drijfzand, was met een helikopter. Maar aangezien Boskalis geen helikopter bezit, is gekozen voor de hovercraft. Aan omroep Flevoland legt hoofduitvoerder Willem Kegge van Boskalis uit hoe het systeem werkt: “Tussen de cabine en de propeller zit een PVC-buis. In de cabine zit dan een bakje waar het rietzaad in gestopt wordt. De propeller zuigt dat aan en verspreidt het over de oppervlakte.”

Publiek kan een kijkje nemen
Op 23 en 24 september is het mogelijk om zelf te gaan kijken op dit nieuwste stukje Nederland. Er worden op die dagen veerdiensten ingezet, die elk uur afvaren vanuit Lelystad. Ook bestaat de mogelijkheid met een eigen boot te gaan kijken. Alle bezoekers moeten zich overigens vooraf aanmelden bij Natuurmonumenten.

Meer informatie: www.natuurmonumenten.nl/marker-wadden