Nadat de bestuurders gezamenlijk een teken gaven aan de kraanmachinist, werd gestart met het afgraven van de C-kering tussen het Reevediep en het Drontermeer (foto: Ruimte voor de Rivier IJsseldelta / Freddy Schinkel).

Maandagochtend 5 november is Isala Delta gestart met het afgraven van de C-kering tussen het Reevediep en het Drontermeer. Hierdoor is een open verbinding ontstaan tussen het Drontermeer en de IJssel, via het Reevediep. Daarmee worden de laatste werkzaamheden in fase 1 van het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta uitgevoerd.

De symbolische start van de werkzaamheden werd bijgewoond door Nelly Kalfs (hoofdingenieur-directeur Oost-Nederland bij Rijkswaterstaat), de Overijsselse gedeputeerde Bert Boerman, dijkgraaf Herman Dijk (Waterschap Drents Overijsselse Delta), burgemeester Bort Koelewijn van Kampen en medewerkers van Isala Delta en Ruimte voor de Rivier IJsseldelta.

Bestuurders zien veel voordelen van de open verbinding
“We koppelen twee watersystemen aan elkaar: het Reevediep en het Drontermeer”, zei Nelly Kalfs in haar speech. “Over een tijdje zie je dat ook op de luchtfoto’s. Door het weghalen van de C-kering zie je de contouren van het nieuwe watersysteem van fase 1.” Gedeputeerde Boerman wees in zijn toespraak op de bijkomende voordelen van deze afgraving: “Er wordt niet alleen een noodzakelijke waterloop aangelegd om hoogwater af te voeren. Nee, we kunnen straks echt gaan genieten van iets moois. Het Reevediep nodigt uit om te gaan wandelen, fietsen en struinen. Of lekker aan de waterkant te zitten vissen. Maar wat ik ook belangrijk vind: we hebben planten en dieren letterlijk de ruimte gegeven in prachtige nieuwe natuur.”

Nadat de bestuurders gezamenlijk een teken gaven aan de kraanmachinist, werd gestart met het afgraven van de C-kering. Onder luid applaus werden de twee watersystemen samengevoegd.