CirTec wint WEX Global 2022 Award voor technologie om cellulose uit rioolwater te halen

CirTec

Het Purmerendse bedrijf CirTec heeft 28 juni tijdens de WEX Global 2022 conference in het Spaanse Valencia de WEX Global 2022 Award gewonnen. Het bedrijf kreeg de prijs voor de CellCap-technologie. Hiermee is het mogelijk om cellulose op een eenvoudige en energie-efficiënte manier terugwinnen uit rioolwater. Het product Recell wordt toegepast als groene grondstof voor onder andere fietspaden, straatmeubilair, gevelbekleding en groene chemie.

CirTec werkte geruime tijd aan de ontwikkeling van innovatieve zeeftechnologie en het terugwinnen van grondstoffen uit rioolwater. De opgedane kennis uit een groot aantal langlopende onderzoeksprojecten en ervaringen met realisatie en onderhoud van installaties zijn vertaald in de CellCap-technologie.

Hiermee kan cellulose, gescheiden van andere onopgeloste bestanddelen zoals vetten, haren en zaden uit rioolwater, worden gewonnen zonder extra te hoeven pompen. De CellCap-technologie is volgens de jury een grote stap voorwaarts in de terugwinning van cellulose uit rioolwater. Hierdoor wordt het energie verbruik van een zuivering significant verlaagd, ontstaat minder slib (afval) en zijn minder chemicaliën nodig voor ontwatering.

Juryleden onder de indruk

Mark Barker, CEO van WEX, vertelde bij de uitreiking van de prijs dat “de juryleden vooral onder de indruk van CellCap waren, doordat het herwinnen van een grondstof (cellulose) niet alleen op de zuivering een belangrijke besparing oplevert, maar invulling geeft aan de circulaire doelstellingen van de sector en een duidelijke bijdrage levert aan reductie van CO2-emissie”.

“Dit is een echte circulaire oplossing en voor mij is dit de winnaar omdat het toepassingen in heel Europa heeft en gevalideerd is. Ze hadden niet meer kwantitatief bewijs kunnen leveren”, aldus Barker in een toelichting op het jury-oordeel. “Een combinatie van circulaire economie (hergebruik van cellulose) en operationele optimalisatie die leidt tot een lagere OPEX is een geweldige oplossing en een bekroond en innovatief project.”

Bijzonder trots

Coos Wessels, directeur van CirTec, toonde zich bijzonder trots op het winnen van de WEX Global 2022-prijs voor innovatie in watercirculariteit. “Om na een voorselectie te worden gekozen uit vier genomineerde fantastische innovaties is een bijzondere prestatie. Die is niet alleen te danken aan een fantastisch team bij CirTec, maar ook aan onze partners en launching customers.”

CirTec heeft, samen met een aantal partners, al eerder aangetoond dat het met CellCap technologie technisch mogelijk om zuivere verkoopbare cellulose uit rioolwater halen. Door haar samenwerking met Recell Group en Cellvation wordt deze herwonnen grondstof als hoogwaardig product weer ingezet. Naast besparingen op een rioolwaterzuivering wordt ook een aanzienlijke reductie in CO2-emissie bereikt in de hele waardeketen.