Chemelot (foto: Wikimedia Commons).

Het water dat wij lozen in de Maas, wordt dagelijks door vier miljoen mensen gedronken. Een van de dingen die ik voor elkaar probeer te krijgen, is een circulair watersysteem. Maar dat is iets voor de lange termijn: geen lozingen meer in de Maas’, stelt Chemelot-directeur zaterdag 25 januari in De Limburger. Hij wijst in de Limburgse krant op het belang van het industriecomplex voor Limburg.

Op dit moment werkt Sitech Services voor Chemelot aan een nieuwe vergunningsaanvraag voor het lozen van afvalwater in de Maas. Radix vindt dat er ongenuanceerde verhalen de ronde doen over die vergunningaanvraag. ‘Het is niet zo dat we veel meer stoffen willen lozen, we gaan juist minderen. We hadden aanvankelijk een vergunning voor veertig verschillende clusters van stoffen. Nu moeten we van 650 individuele stoffen de effecten op het milieu en de waterkwaliteit bepalen. Van heel veel stoffen is dat gewoon niet bekend, dat moeten we uitzoeken. Dat hebben we ernstig onderschat’, aldus Radix.

Lozen in de Rijn is beter

Volgens Radix heeft Chemelot pech dat het afvalwater in de Maas moet worden geloosd. In de Rijn – die veel groter is – kun je tien keer zo veel lozen als in de Maas, omdat het tien keer zo hard verdunt. Radix: ‘We zijn hier van oudsher geconfronteerd met extreem strikte lozingsnormen, omdat het een veel kleinere rivier is, waar ook nog eens drinkwater uit wordt gehaald. We zijn ‘top of the bill’ qua beheersing van onze waterkwaliteit. Ik verzet me ernstig tegen het beeld dat wordt gecreëerd dat we er hier een zootje van maken. We doen het juist heel erg goed.’