De plastic soep in de Stille Oceaan blijkt vooral te bestaan uit afval dat op zee is gedumpt, zoals visnetten, boeien en kabels. (foto: wikimedia commons).

De plastic soep in de Stille Oceaan is niet alleen vier tot zestien keer zo groot als eerder werd aangenomen, maar bestaat ook vooral uit grote stukken afval van visserij en scheepvaart. Dat stelt Boyan Slat in een artikel in de Volksrant.

Volgens de onderzoeker bestaat de plastic vervuiling in de Stille Oceaan bestaat voor het grootste deel uit afval dat afkomstig is van visserij en scheepvaart. Het gaat onder meer om visnetten, boeien en kabels. Tussen Californië en Hawaï drijft 80 duizend ton plastic afval. ‘We waren verrast door de hoeveelheid grote voorwerpen’, zegt Slat. ‘Vroeger dachten we dat het afval vooral bestond uit kleine stukjes. Dat er veel grote stukken zijn, vergroot de kans op succes van de opruimactie met het systeem dat wij in zee willen plaatsen’, zei Slat tegen de krant.

San Francisco
The Ocean Cleanup, de organisatie van Boyan Slat, wil het plastic in de oceanen opruimen met niet-verankerde drijvers van honderden meters lang. Na een proef in de Noordzee wordt nu in San Francisco gewerkt aan een drijvende arm van 600 meter lang, die de deze zomer in de Great Pacific Garbage Patch moet worden geplaatst. Dat is wat Boyan Slat betreft het begin van de schoonmaakactie.

Toename
Uit een studie in Nature Scientific Reports bleek onlangs dat het plastic op zee snel vermeerdert. De vervuiling is de afgelopen decennia in snel tempo toegenomen, zegt de Franse hoofdonderzoeker Laurent Lebreton. Uit een analyse van eerdere onderzoeksgegevens, verzameld tussen de jaren 1970 en 2015, blijkt dat het niveau van plastic vervuiling in de Garbage Patch exponentieel stijgt.